ARTICLE 155

Exteriors culpa dels acomiadaments a les 'ambaixades' el número dos de Romeva

El Govern central al·lega que Villatoro, secretari general del departament, no va reubicar els 33 empleats locals

Exteriors culpa dels acomiadaments a les 'ambaixades' el número dos de Romeva

FRANÇOIS LENOIR (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Els 33 treballadors locals de les delegacions de la Generalitat a l'exterior seran acomiadats el 31 de desembre, segons fonts del Ministeri d'Exteriors. El personal de les delegacions de París, Londres, Berlín, Lisboa, Viena, Washington, Copenhaguen i Roma perdran la feina, malgrat que durant unes setmanes es van pensar que serien "recol·locats" en altres llocs. Cap d'ells és funcionari.

Segons fonts d'Exteriors, aquesta mesura dràstica es va prendre després que el secretari general Aleix Villatoro, número dos de Raül Romeva en la Conselleria d'Afers Exteriors, no presentés un pla per reubicar-los en altres organismes catalans (com les oficines comercials d'Acció o l'Institut Ramon Llull, amb seus en diverses ciutats estrangeres).

Reunió el dia 8 de novembre

Aquestes fonts expliquen que, en una reunió el 8 de novembre passat, representants del Govern central li van demanar a Villatoro que comuniqués on podien seguir treballant els afectats, perquè l'Executiu central, mitjançant l'aplicació del 155, havia decidit desmantellar l'estructura de la Generalitat desplegada a l'estranger, a excepció de l'oficina de Brussel·les. Els delegats ja van ser destituïts quan les mesures del precepte constitucional es van publicar al BOE, el 28 d'octubre passat, el mateix dia que va cessar tot el Govern de Carles Puigdemont.

Els dies posteriors a la petició del dia 8, el secretari general català, sempre segons fonts de l'Executiu central, no va exposar cap pla "concret", malgrat que se li va advertir que, si no ho feia, els afectats serien acomiadats el 31 de desembre. Tenia fins al 28 de novembre per comunicar al Govern de Mariano Rajoy les "ofertes" dels nous organismes en què treballarien els afectats i els documents firmats en què els 33 treballadors acceptaven els nous destins, però no ho va fer.

Notícies relacionades

Exteriors ha lamentat les "maniobres dilatòries" de Villatoro i ha apuntat que ha sigut el mateix secretari general el que ha comunicat per carta als empleats el seu acomiadament. Contactat per aquest diari, Villatoro ha rebutjat fer declaracions, informa Fidel Masreal.

Enviat un ambaixador

El ministeri d'Exteriors, encapçalat per Alfonso Dastis, ja va deixar entreveure fa tres setmanes el malestar per la falta de col·laboració de l'equip de Romeva (ara a la presó) per aplicar el 155. Els alts càrrecs catalans al·legaven dificultats per gestionar els diferents tipus de contractes dels treballadors locals a l'estranger. Davant aquesta situació, Dastis va decidir enviar a Barcelona l'ambaixador Juan Fernández Trigo i dos funcionaris més per ajudar en el desmantellament de les ambaixades.