L'IMPACTE DEL 155

La Conselleria d'Exteriors no col·labora amb el Govern central per desmuntar el Diplocat

El ministre Dastis ha enviat un ambaixador a desfer l'entramat diplomàtic del procés davant la "passivitat" dels alts càrrecs

undefined32725657 barcelona 9 2 2016   raul romeva y aleix villatoro en el par171110165523

undefined32725657 barcelona 9 2 2016 raul romeva y aleix villatoro en el par171110165523

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Mariano Rajoy va dir dimecres al Congrés que es felicitava per l'aplicació de l'article 155 i per l'actitud col·laboradora dels funcionaris. En línies generals és així, segons fonts governamentals, encara que hi ha una conselleria en què s'han trobat problemes concrets: la d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.  

Amb Raül Romeva destituït i a la presó, n'ha quedat al capdavant el secretari general, Aleix Villatoro, que també compta amb el suport de Jordi Foz, a la secretaria de Transparència. Tant Villatoro com Foz, segons fonts de l'Executiu central, van mantenir una actitud de "passivitat" els primers dies de la intervenció per executar les ordres que la Moncloa ja havia donat, a l'empara del 155. Entre altres, l'"extinció" del Diplocat, l'organisme que va ajudar a internacionalitzar el procés, i també el tancament de les delegacions a l'exterior, les anomenades ambaixades catalanes.

Notícies relacionades

Davant les dificultats que els alts càrrecs de la Conselleria d'Exteriors al·legaven per "desmuntar" el Diplocat i tot l'entramat a l'estranger, el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, va decidir enviar l'ambaixador Juan Fernández Trigo i dos funcionaris (un d'ells expert en pressupostos) per analitzar "les desenes de contractes" amb què Villatoro i Foz es veien "incapaços" de bregar per la seva "complexitat" i ajudar a reorganitzar el Departament.

La voluntat del Govern central és, segons fonts diplomàtiques, aprofitar "tot el que es pugui de l'estructura" per enfocar-la cap a objectius "legals" que tenen totes les comunitats autònomes, com la promoció del comerç exterior.