EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Mas reconeix a 'Salvados' que va posar un termini "impossible" per a la independència

Els expresidents de la Generalitat i del Govern debaten aquest diumenge amb Jordi Évole

Zapatero revela que l'expresident va ser el que va retocar el terme 'nació' a l'Estatut

Jordi Évole en el programa ’Salvados’, amb Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero / SALVATS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Jordi Évole i 'Salvados' tornen aquest diumenge a auscultar el debat sobre la independència de Catalunya amb un cara a cara entre els expresidents Artur Mas i José Luis Rodríguez Zapatero que, com afirma sense cap ironia el periodista de La Sexta, va resultar "trepidant" per les coses que van sortir a la llum. Un exemple: l'excap del Govern de la Generalitat admet que va posar "uns terminis impossibles d'administrar d'una forma correcta i positiva" per aconseguir la secessió, i que aquells 18 mesos que va fixar en el programa electoral de Junts pel Sí van respondre a les "pressions" que va rebre, encara que no cita de qui provenien.

Zapatero explica que va mantenir "una bona relació amb el president Mas" i, després de demanar permís a l'exmandatari nacionalista ("¿puc dir la veritat?"), revela com la paraula 'nació' va desaparèixer de l'article 1 del projecte de Estatut. "La solució de portar el terme 'nació' al preàmbul i que l'articulat reflectís el que la Constitució diu, que són nacionalitats i regions, va ser del senyor Mas". "¿Va ser seva la solució, senyor Mas?", intervé llavors Évole. "Va ser una solució que vam proposar sobre la marxa, no la portava escrita i la vam escriure allà", reconeix l'expresident de la Generalitat. "He de dir que va ser una gran idea", conclou Zapatero. Encara que ells no ho diguin, no sembla que a l'expresident Pasqual Maragall li semblés el mateix en aquell moment.

El dret a decidir

Un dels moments en què més es tensa la conversa entre els dos expresidents arriba a compte del debat sobre un eventual referèndum d'independència. És en aquest moment quan l'expresident socialista critica que es vulgui "dividir els ciutadans" amb "una opció entre blanc i negre" i assevera: "No hi ha cap país que reconegui el denominat 'dret a decidir', que jo denomino 'pretensió de separar'. La democràcia és una promesa de convivència, la democràcia esgota tots els tràmits, per això hi ha recursos, hi ha eleccions..." I llavors s'estableix el següent intercanvi de paraules: 

-Mas: ¿Un referèndum és per dividir? Llavors, ¿per què vostè com a president va organitzar un referèndum sobre la Constitució Europea a Espanya? ¿Per dividir?

-Zapatero: Per ratificar la Constitució.

-Mas: Però això divideix, ¿no?, perquè era un referèndum

-Zapatero: No. Era un acord de tots els partits polítics, pràcticament.

-Mas: Però alguns ciutadans van haver de dir que no...

Notícies relacionades

L'expresident del Govern central també fa autocrítica durant el debat, encara que l'estén a tots els partits per no haver comptat en moltes ocasions amb les forces polítiques catalanes. "El nacionalisme català hauria d'haver format part més activa de la governabilitat d'Espanya", sosté.

El 'Salvados' d'aquest diumenge inclou també una entrevista al cantautor Joan Manuel Serrat, que reflexionarà sobre les conseqüències del procés sobiranista a Catalunya.