SONDEIG PREELECTORAL DEL GESOP

Junqueras és el candidat més ben valorat però Puigdemont, el preferit per a president

Els partidaris del líder de JxCat dupliquen els de l'aspirant d'ERC entre els independentistes

Iceta també és més preferit que el presidenciable d'Esquerra per ser el cap del Govern

fcasals37023819 puigdemont junqueras romeva170125174355

fcasals37023819 puigdemont junqueras romeva170125174355

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, el baròmetre de GESOP per a EL PERIÓDICO assenyala que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, és el polític més ben valorat. Però a l’hora de mostrar les preferències sobre qui ha de ser el president en la pròxima legislatura, el preferit és l’actual president cessat, Carles Puigdemont.

En el capítol de les valoracions hi ha tres polítics en una posició molt similar. Junqueras és, sí, el més ben puntuat, amb un 5,5. Però immediatament després apareix Xavier Domènech, candidat de Catalunya en Comú, que obté un 5,4. I en tercera posició s’hi situa Puigdemont, amb un 5,2. Darrere seu, el nou líder parlamentari de la CUP, Carles Riera, (4,6) amb una notorietat encara molt baixa (només el 38,6% el coneix), i Miquel Iceta, dirigent del PSC (4,4%). Molt més lluny queden Inés Arrimadas, amb un 3,2, i finalment el candidat del PPC, Xavier García Albiol, amb només un 2,2 per cent de nota mitjana.

La CUP prefereix Junqueras 

La valoració de Junqueras no és la més alta obtinguda pel vicepresident cessat, perquè el mes de desembre de l’any passat i el gener del 2013 va arribar al 5,9. Respecte a Puigdemont, ha anat perdent suports des del mes de desembre del 2016 fins ahir. Entre els votants independentistes, Puigdemont és qui guanya clarament el capítol, amb una valoració del 8,5 per sobre de  l’obtinguda per Junqueras, que es queda en un 8,2.

També els que van votar Junts pel Sí valoren millor Puigdemont que Junqueras. Els que van optar per la CUP curiosament valoren millor Junqueras i Puigdemont que el seu propi candidat, Carles Riera. Els que van optar el 2015 per Catalunya Sí que es Pot donen un aprovat tant a Junqueras com a Puigdemont.

 unqueras aconsegueix la millor valoració en ciutats de menys de 10.000 habitants (que li atorguen un 6,5), igual que Puigdemont (6,7 en aquesta franja). I el cap de llista cupaire manté la mateixa puntuació obtinguda per Anna Gabriel al baròmetre del mes d’octubre. El quetambé crida l’atenció és l’altíssima puntuació de Puigdemont entre els que tenen intenció de votar Junts per Catalunya (9,2), cosa que demostra que el president cessat és un atractiu indiscutible d’aquesta candidatura com a cap de llista.

A la pregunta de qui s’estima més com a president després de les eleccions, Puigdemont és clarament el més ben valorat: un 30% dels consultats opten per l’actual president cessat. El segon candidat preferit és el líder del PSC, Miquel Iceta, amb un 15%, seguit d’Oriol Junqueras, amb un 13 per cent. Molt a prop del líder d’Esquerra s’hi situa la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas, amb un 12,4 per cent.

Notícies relacionades

 Entre els independentistes, la preferència per Puigdemont és del 60 per cent, notablement superior al 25,5% de Junqueras. També entre els que van votar Junts pel Sí en l’anterior legislatura Puigdemont avantatja clarament el líder republicà (60% davant un 24%).

Els votants que van optar pel PP en les eleccions del 2015 prefereixen Inés Arrimadas (un 33%)davant el candidat popular, Xavier Garcia Albiol.