BARÒMETRE DEL GESOP

El 87,3% dels catalans, decidits a votar en les eleccions del 21-D

L'enquesta del GESOP apunta a una participació encara superior a la del 2015

Dos terços dels ciutadans consideren "legítims" els comicis convocats per Rajoy

El 87,3% dels catalans, decidits a votar en les eleccions del 21-D

JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Sigui per l’anomalia en la seva convocatòria o per la convulsió política augmentada per la resposta judicial, amb la meitat del Govern cessat en presó preventiva i l’altra a Brussel·les, les eleccions convocades per l’Executiu de Mariano Rajoy per al 21 de desembre registraran el nombre més elevat de votants dels últims quatre comicis. Segons l’última enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO, el 87,3% dels catalans estan decidits a anar a les urnes i superaran així aquell espectacular i inusual 74,9% del cens que va participar el 27-S. En aquell moment, un 80,8% mostrava la seva intenció d’anar al seu col·legi electoral animat per la intenció d’Artur Mas de considerar-lo un plebiscit.

    

Tot i que els comicis venen donats fent ús de l’article 155 de la Constitució, els partits independentistes han optat al final per concórrer-hi, tot i dibuixar llistes separades. El sondeig mostra que la ciutadania avala aquesta decisió, ja que un 93,4% dels enquestats independentistes mantenen que els ratificarà la seva confiança.

    

Cal assenyalar que, aquest cop, els votants del bloc constitucionalista van a les eleccions amb més decisió i la seva participació, segons l’enquesta, creix gairebé 13 punts respecte del 2015. Això sí, tot i aquest auge, la mobilització electoral continua sent més determinant per als independentistes.

    

El PDECat, ERC i la CUP apunten del dret i del revés que aquestes eleccions són «il·legítimes» perquè són les primeres en democràcia no convocades per un president de la Generalitat. Però eks ciutadans no ho veuen igual. Dos terços dels enquestats opinen que el 21-D és legítim i, entre els votants independentistes, un 45,3% també ho creu mentre que un ajustat 46,5% ho rebutja. Per als no independentistes no hi ha dubte: un 85,5% les considera legítimes.

Grau d’importància

No hi ha discrepàncies sobre la seva rellevància. Set de cada 10 enquestats (el 72,4%) creu que aquests comicis són «molt importants», més que el 27-S quan ho valorava, segons el mateix sondeig, un 50,8%. Aquesta vegada, la determinació se suma en els electors no independentistes, on creix fins a 40 punts, d’un 25,8% a un 66,2%, la seva sensació d’importància respecte de l’última convocatòria.

Notícies relacionades

    

El 21-D continua sent més significatiu per als independentistes, ja que un 82,3% ho valora amb el màxim grau d’importància, quatre punts més respecte del 2015. ERC es manté líder en expectatives de victòria i quatre de cada 10 catalans (42,8%) pronostiquen que els republicans seran la primera força, seguits, a llarga distància per Junts per Catalunya (11,3%) i Ciutadans (4,5%).