Manuel Valls, disposat a participar en la campanya com a "patriota català, francès i europeu"

L'ex primer ministre francès adverteix que el "nacionalisme és la guerra"

zentauroepp40677530 valls171029121506

zentauroepp40677530 valls171029121506 / CHARLES PLATIAU

1
Es llegeix en minuts
El PERIÓDICO / BARCELONA

L'ex primer ministre francès Manuel Valls ha assegurat aquest dijous que està disposat a participar en la campanya electoral dels comicis catalans del 21 de desembre com a "patriota català, francès i europeu" i per lluitar contra "els perills" del nacionalisme.

"El nacionalisme és la guerra i per això soc patriota i europeu, m'agrada el meu país i espero que a Espanya es pugui parlar una altra vegada de nació i de pàtria", ha apuntat en declaracions a la COPE recollides per Europa Press. Valls ha defensat que "els catalans poden tenir la seva identitat històrica i cultural, el seu idioma, però sempre en un conjunt obert a Espanya perquè "són espanyols".

Els valors d'Europa

Valls ha insistit que Europa no pot deixar que "s'enfonsi" un estat nació perquè "és una federació d'estats nacions". "Si es parteix un estat com Espanya, es parteix el futur d'Europa", ha advertit. "Europa no és només l'euro, és un conjunt de valors, una forma de viure tots junts. Si aquest projecte es parteix serà la guerra. Molta gent s'oblida de la història, d'on venim, s'obliden que Europa fa desenes d'anys estava en guerra i la pau és una cosa preciosa", ha dit.

No obstant, ha admès que "amb unes ulleres franceses no es pot entendre sempre" el conflicte secessionista, i ha apuntat que Espanya és un estat nació "diferent" de França pel que fa a la seva construcció històrica, les seves diferents nacionalitats i la seva Constitució.

Notícies relacionades

Després de comparar el nacionalisme amb "un 'Titanic' que s'enfonsa", ha defensat que "l'esquerra i la socialdemocràcia no han sabut contestar als grans esdeveniments dels últims 40 anys", com són la globalització econòmica, la crisi de l'Estat de benestar o el sorgiment del gihadisme polític a partir dels atemptats de l'11-S.

"Viu una crisi definitiva i els serà molt difícil sortir d'aquesta situació", ha dit l'ex primer ministre socialista.