JUDICI A BARCELONA

Sis antifeixistes s'asseuen al banc dels acusats per agredir ultres el 12-O

El fiscal reclama penes de 15 anys de presó per als investigats, a l'aplicar-los l'agreujant de discriminació per motius ideològics

Les defenses intenten anul·lar les filmacions aportades a la causa i denuncien irregularitats en el mètode d'identificació

zentauroepp40952816 barcelona 15 11 2017  pol tica   juicio contra seis antifasc171115113455

zentauroepp40952816 barcelona 15 11 2017 pol tica juicio contra seis antifasc171115113455

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sis joves antifeixistes i vinculats a l'“esquerra radical” s'han assegut aquest dimecres al banc dels acusats a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per presumptament haver agredit un grup d'ultres d'extrema dreta a la terrassa d'un bar a prop a la carretera de la Bordeta el Dia de la Hispanitat del 2013. El fiscal reclama 15 anys de presó als investigats, als quals se'ls atribueix  tres delictes de lesions amb instrument perillós, un altre de danys i tres delictes lleus (abans faltes) de lesions, aplicant els agreujants d'abús de superioritat i discriminació per motius ideològics.

Els advocats defensors han sol·licitat d'entrada i com a qüestió prèvia l'anul·lació de determinades proves, com filmacions i fotografies, i han posat en relleu anomalies en la identificació d'alguns dels joves imputats. Per exemple, a un d'ells li van fer aixecar la samarreta per retratar un tatuatge sense la presència del seu advocat. La fiscalia s'ha oposat a les pretensions de les defenses i ha argumentat la licitud de les proves. El jutge resoldrà en sentència. Els acusats només han respost als seus advocats i han negat les acusacions. "Jo no tinc res a veure amb aquests fets. Fa 4 anys que estem condemnats sense judici i se'ns ha prohibit anar a manifestacions, un dret que tenim. I no sabia que alguna de les proves que ens van fer era per incriminar-nos", ha dit un dels acusats. La resta han fet declaracions similars i s'han desvinculat de les agressions.

L'agressió a diverses persones que van participar en la celebració del Dia de la Hispanitat del 2013 i que va provocar un important desplegament policial uns mesos després, amb un registre al centre okupa de Can Vies, a Sants, va ser un “atac ràpid i contundent contra adversaris polítics”. Així ho exposa el fiscal de delictes d'odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, en el seu escrit provisional d'acusació. Segons la fiscalia, aquell 12 d'octubre van tenir lloc a prop d'aquest barri barceloní “mobilitzacions de tipus antagònic” entre “grups d'extrema dreta” i l'“autodenominat col·lectiu antifeixista”.

Amb la samarreta de la selecció espanyola

Notícies relacionades

En aquestes concentracions contraposades celebrades al matí a la plaça d'Espanya, a la de Sants i a la de la Universitat a penes hi va haver incidents. No obstant, a les 15.45 hores i a través d'un tuit es va anunciar que hi havia “una dotzena de nazis” en un bar a prop de la carretera de la Bordeta. Més d'una dotzena de persones, entre elles suposadament els acusats, ”vinculats als col·lectius d'esquerra radical”, van sortir de Can Vies i es van dirigir, alguns “encaputxats”, a la plaça de Joan Corrado. Allà, a la terrassa d'un bar, hi havia vuit persones  amb samarretes de la selecció espanyola que havien participat en la manifestació d'extrema dreta.

El fiscal considera que el grup antifeixista va agredir aquests ultres, ja que portaven pedres, pals, totxos i una navalla que havien tret, moments abans, de Can Vies. A més van causar destrosses a l'establiment. Sis persones van patir ferides. El 27 de gener del 2014, els Mossos d’Esquadra van fer una operació al centre okupa de Sants per detenir els sospitosos i en el registre es van trobar pals de fusta, barres de ferro, pistoles pneumàtiques, una navalla, una destral i “propaganda” i un dossier sobre “la nova guerrilla urbana anarquista. Aquesta documentació, segons el fiscal, és il·lustrativa de l'“enemistat manifesta” d'aquest col·lectiu amb els ultres d'extrema dreta. El judici es prolongarà diversos dies.