ENTREVISTA A UN DIARI BELGA

Puigdemont, a 'Le Soir': "Una altra solució que no sigui la independència és possible"

El president de la Generalitat cessat assegura que el PP és el "responsable" del "creixement" de l'independentisme

zentauroepp40928540 web diario le soir intrevista puigdemont171113092343

zentauroepp40928540 web diario le soir intrevista puigdemont171113092343
Puigdemont canvia el seu discurs i assegura  en una entrevista al diari belga Le Soir que és possible una altra solució que no sigui la independència.

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista al diari belga 'Le Soir' que una solució diferent de la independència de Catalunya és "possible" i que sempre ha sigut partidari d'un acord. "¡Sempre és possible! ¡He treballat durant 30 anys per obtenir un altre ancoratge de Catalunya a Espanya!". Això sí, ha apuntat al diari francòfon que "l'arribada al poder del senyor Aznar va aturar aquestza via".

Puigdemont ha insistit en l'entrevista, que va ser feta divendres a la tarda en un dels boscos que envolten Brussel·les, que està disposat a acceptar "la realitat d'una altra relació amb Espanya" i es mostra a favor d'un acord amb el Govern espanyol. És a dir, li pregunta el periodista, vostè no diu la independència o la mort? “Mai”, li respon l'expresident, que diu que és “favorable a un acord”.

El dirigent català situa l'origen de la crisi política actual l'any 2010, quan el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals diversos articles de l'Estatut. "L'origen és la invalidació el 2010 de l'Estatut d'autonomia que va ser adoptat pels parlaments català i espanyol. ¿Sap quants diputats independentistes hi havia en aquell moment al Parlament? ¡14 de 135!. Ara s'han convertit en 72".

El president de la Generalitat cessat ha reconegut que després del referèndum de l'1 d'octubre, la seva acció de govern s'ha vist forçada a frenar l'impuls independentista. "Estem obligats a adaptar el nostre pla de treball per evitar la violència" i "si per fer-ho hem de pagar el preu d'alentir el desplegament de la república, considero que és un preu raonable a l'Europa del segle XXI", ha afirmat Puigdemont.

En l'àmplia entrevista, que ocupa les dues primeres pàgines i va ser realitzada abans de la visita que li van fer el cap de setmana Artur Mas i Marta Pascal, Puigdemont, que insisteix en la seva disponibilitat a ser candidat el 21-D però no d'un sol partit polític, es torna a preguntar què passarà després del 21-D si l'opció dels partits independentistes torna a sortir victoriosa a les urnes i avisa que si es repeteix aquest resultat mostraria "que aquesta història no és un assumpte de quatre il·luminats". 

"¿De què serveix la UE?"

A més, el president de la Generalitat cessat ha tornat a reiterar que segueix esperant que la Unió Europea respongui amb la mateixa contundència amb què ho ha fet davant els abusos democràtics a Polònia i Hongria i ha advertit que "salta a la vista" que "l'Estat no ha respectat la carta de drets fonamentals". "De què serveix la UE, de què serveix una carta de drets fonamentals”, es pregunta.

Notícies relacionades

Partidari d'uns Estats Units d'Europa amb diferents realitats, ha estimat que ha sigut la incapacitat de la Unió Europea, controlada pels Estats, la que ha causat la crisi entre els ciutadans i la UE. "Hi ha un enorme interès de l'opinió pública europea per la situació a Catalunya però els Estats no s'hi mostren en absolut interessats", assegura. "No és una qüestió d'Estats, ni de fronteres ni de passaports. Nosaltres volem simplement disposar d'eines per ser nosaltres mateixos, per gestionar els nostres problemes. Espanya ens proposa que si volem ser espanyols de primer grau hem de deixar de ser catalans", ha assegurat en un altre passatge de l'entrevista.

L'expresident també ha insistit que la Constitució del 1978 va ser escrita per "hereus del franquisme" i que "no hi va haver ruptura" amb aquesta etapa de la història espanyola, al contrari del que va passar a AlemanyaFrança Itàlia. "L'única dreta europea que no ve de l'oposició al feixisme és la dreta espanyola", ha denunciat.