CONSELL DE MINISTRES

El Govern central es felicita per l'actitud de Forcadell i la tornada "a l'ordre"

Es compromet a lluitar per la seu de l'Agència del Medicament i la permanència del Mobile

Demana als partits independentistes que participin en la reforma constitucional

40888345 60

40888345 60 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern central es felicita. Considera que el canvi d'actitud de Carme Forcadell Carme Forcadell evidencia la correcta implementació de l'article 155 de la Constitució i garanteix que la normalitat comença a tornar a Catalunya en un procés que espera completar després del 21-D. El portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, ha valorat que la presidenta cessada de la Mesa del Parlament es comprometés davant el Tribunal Suprem a no infringir l'ordre constitucional, declaració que li permet esquivar la presó amb una fiança.

"La tornada a l'ordre constitucional comença a ser una realitat", ha destacat Méndez de Vigo, després de posar en valor el canvi d'actitud de Forcadell en comparació amb els consellers que es van negar a declarar i els "fugits" que continuen fora d'Espanya. "Em sembla molt bé aquesta declaració que no faran res ni en el present ni en el futur que suposi una alteració de l'ordre constitucional", ha opinat el portaveu del Govern.

Encara que ha puntualitzat que la sortida de la presó de Forcadell després de pagar la fiança és un fet, "els presumptes delictes hi segueixen sent", Méndez de Vigo ha vinculat la declaració de la presidenta cessada amb l'aplicació del 155.

Després de recordar que el Govern calcula que la "incertesa" a Catalunya pot provocar pèrdues de 5.000 milions d'euros i una estimació en la caiguda del PIB de mig punt, ha emfatitzat el compromís de l'Executiu per salvar les finances catalanes. 

Suport a Catalunya

En aquest sentit, ha compromès que el Govern central "es batrà fins al final" i "no dona per perdut" que Barcelona sigui la seu de l'Agència Internacional del Medicament. També ha explicat que l'Executiu ha mantingut contactes en els últims dies amb els responsables del Mobile World Congress per convèncer-los que l'esdeveniment no ha d'abandonar la capital catalana.

Fonts governamentals han indicat que les converses les ha iniciat el secretari d'Estat de la Societat de la Informació, José María Lassalle, que hauria explicat a la direcció del Mobile que, després de les eleccions del 21-D, Catalunya tornarà a la normalitat.  

Puigdemont: més agre, menys ressò

El portaveu ha carregat contra el president cessat, Carles Puigdemont. "Cada vegada trobo que parla amb un to més agre i més alt i cada vegada amb menys ressò", ha dit, i ha demanat als catalans "que tinguin això molt en compte" en les eleccions del 21-D. 

El Govern ha demanat als partits independentistes que es neguen a participar en la comissió territorial que aquest dimecres es posarà en marxa al Congrés, en què es començarà a abordar la reforma de la Constitució, que hi assisteixin. L'Executiu al·lega que no té sentit que els que més han demanat diàleg decideixin quedar-se fora d'un òrgan que estudia l'actualització de la Carta Magna.

Notícies relacionades

Méndez de Vigo ha demanat als partits que hi assisteixin "amb una mirada oberta", sense fronteres predefinides, i ha opinat que, segons la seva opinió, la revisió podria incorporar un "principi de lleialtat constitucional". 

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres, en el capítol sobre l'aplicació del 155, el manual d'instruccions per als membres de les meses electorals.