INVESTIGACIÓ JUDICIAL

L'Audiència Nacional manté a la presó Sànchez i Cuixart al rebutjar els seus recursos

Els dos activistes empresonats al·legaven que no hi pot haver reiteració delictiva per l'aplicació del 155 i la convocatòria d'eleccions

El fiscal va reclamar al tribunal mantenir la presó del president de l'ANC i del d'Òmnium Cultural

zentauroepp40558140 madrid 16 10 2017  pol tica   declaran por sedici n trapero 171016100759

zentauroepp40558140 madrid 16 10 2017 pol tica declaran por sedici n trapero 171016100759

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J. G. Albalat

La Sala Penal de l'Audiència Nacional ha rebutjat els recursos del president de l'Assemblea Nacional Catalana (ACN), Jordi Sànchez, i del d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per demanar la seva excarceració. No han servit de res les al·legacions de la defensa sobre al fet que la situació política a Catalunya ha canviat des que van ser empresonats el 16 d'octubre per sedició.sedició 

El tribunal, presidit per la magistrada María José Rodríguez Duplá i del qual han format part els cinc que componen la Secció Segona, per oferir més garantia, ha avançat la seva decisió, encara que l'argumentació en què es basa per mantenir-los a la presó se sabrà fins als pròxims dies. La decisió ha sigut ratificada per quatre dels magistrats contra un, José Ricardo de Prada, que va publicar un vot particular.

Els lletrats han argumentat que des que van ser empresonats s'ha aplicat l'article 155 de la Constitució i Executiu català encapçalat per Carles Puigdemont ha sigut cessat i, a més, s'han convocat eleccions autonòmiques. Per aquesta raó, segons la seva opinió, s'havia desvirtuat el risc de reiteració de delicte esgrimit per la jutge Carmen Lamela a la seva resolució de presó.

El fiscal ha sol·licitat, en la vista celebrada aquest divendres, que es confirmi la presó dels dos activistes independentistes pel seu paper en els altercats que el 20 i el 21 de setembre van intentar impedir l'operació Anubis de la Guàrdia Civil contra els preparatius del referèndum il·legal d'autodeterminació de l'1 d'octubre.  

Animar els congregats

Aquells dies més de 40.000 persones, convocades a través de les xarxes socials per l'ANC i Òmnium, es van congregar davant la Conselleria d'Economia per protestar per l'arrest de 14 alts càrrecs que suposadament s'encarregaven de la logística del referèndum unilateral.

Segons la jutge, Cuixart i Sànchez es van mantenir al capdavant de les protestes durant tot el dia, van portar la iniciativa en la “pretesa negociació” amb la Guàrdia Civil, van encoratjar i van dirigir els congregats davant la Conselleria d'Economia, els van incitar a quedar-se allà i els “van impartir ordres” sobre com actuar en cada moment. La fiscalia considera que encara perduren els requisits legals necessaris perquè els dos investigats continuïn empresonats.

Els advocats de Sànchez i Cuixart, Jordi Pina Marina Roig, no només han expressat en la vista celebrada aquest divendres que la situació a Catalunya ha canviat els últims dies, sinó que també han discutit directament els fets que se'ls imputa. És a dir, sostenen que no van impedir la sortida de la comitiva judicial, sinó tot el contrari, ja que van facilitar que abandonessin la Conselleria d'Economia.

Notícies relacionades

Així han aportat gravacions i material gràfic. També han insistit que no hi ha risc de fuga, ja que sempre han comparegut al jutjat quan han sigut citats, i han discutit que l'Audiència Nacional sigui la competent per instruir aquest assumpte.

Els advocats també han entregat la resolució del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona que ordenava l'entrada i el registre a la Conselleria d'Economia i en què es declarava competent per tramitar una causa per sedició i rebel·lió.