El Suprem ajorna la declaració de Forcadell i la Mesa i els imposa vigilància policial

L'alt tribunal accedeix a la petició dels advocats de la defensa

Estan imputats pels presumptes delictes de rebel·lió o sedició i malversació de fons

zentauroepp40785365 madrid 02 11 2017 politica la presidenta del parlament carme171102093917

zentauroepp40785365 madrid 02 11 2017 politica la presidenta del parlament carme171102093917 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

El magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena ha ajornat fins al 9 de novembre, dijous que ve, les compareixences de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i dels altres cinc membres de la Mesa de la Cambra catalana, segons fonts jurídiques, i els ha imposat vigilància policial permanent fins al dia 9 a petició de la fiscalia. Aquesta vigilància es farà telefònicament, no implica seguiment físic, segons ha explicat Xavier Melero, advocat de Lluís Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet, tots ells del PDECat. Per aquest motiu, els investigats han hagut de facilitar un número de telèfon i una adreça de domicili, i hauran d'estar sempre localitzables. Per tant, també és possible que es presenti a casa seva la policia. Per ara desconeix quin cos policial farà aquesta tasca.

Juntament amb Forcadell, els altres acusats són Lluís Corominas, exvicepresident primer de la Mesa i expresident del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxS); Lluís Guinó, exvicepresident primer de la Mesa i diputat de JxSí; Anna Simó, exsecretària primera de la Mesa i diputada d'ERC; Ramona Barrufet, exsecretària quarta de la Mesa i diputada de JxSí, i Joan Josep Nuet, exsecretari tercer de la Mesa i exdiputat de Catalunya Sí que es Pot. 

Llarena ha acordat la suspensió de les compareixences previstes per avui i demà i el seu posterior ajornament a petició dels advocats dels diputats del Parlament, investigats pels presumptes delictes de rebel·lió o sedició i malversació. El 9 de novembre és festiu a Madrid (l'Almudena), però l'alt tribunal mantindrà l'activitat. El lletrat de Forcadell i Anna Simó, Andreu van den Eynde, ha sol·licitat aquesta mesura per tenir més temps per estudiar la causa.

Els advocats defensors, entre ells també Enric Leiva, que representa Nuet, ha sol·licitat que s'hi incorporin una sèrie de documents abans de la declaració dels investigats, i el magistrat ha respost que dijous declarin i després ja decidiran. Aquest advocat ha presentat, a més,  un escrit posant en relleu suposats errors de la querella de la fiscalia respecte al seu client i, en concret, sobre el que va votar tant a la junta de portaveus com al ple en què es va declarar la independència.

La fiscal encarregada del cas és Consuelo Madrigal, l'exfiscal general de l'Estat. El jutge instructor, Pablo Llarena, va ser president de l'Audiència de Barcelona i coneix a la perfecció la realitat catalana.

Tant a l'entrar com al sortir del Tribunal Suprem, Forcadell i els altres membres de la Mesa del Parlament han sigut aplaudits per un grup de persones, mentre que altres amb banderes espanyoles els escridassaven i cridaven "a la presó, a la presó". Els seguidors de la presidenta del Parlament l'han acomiadat de la seu de l'alt tribunal amb "llibertat, llibertat". Forcadell se n'ha anat en un cotxe oficial i la resta en taxi. 

Notícies relacionades

La fiscalia atribueix a tots els querellats el delicte de rebel·lió a l'entendre que els "fonaments de l'estat de dret han sigut dinamitats" amb els seus actes (la tramitació de la proposta de declaració d'independència, entre altres), realitzats "amb absolut menyspreu" a la Constitució i proclamant la separació d'una part d'Espanya, que és "pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols".

Segueix les últimes notícies sobre la intervenció a Catalunya.