EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Junqueras no veu necessària la llista única independentista

El sobiranisme i els comuns denuncien la falta de qualitat democràtica de l'Estat

El Govern de Rajoy i el PSOE opten per una resposta de perfil baix

Els exconsellers, aquest dijous arribant a l’Audiència Nacional per declarar davant la jutgessa Carmen Lamela. 

Els exconsellers, aquest dijous arribant a l’Audiència Nacional per declarar davant la jutgessa Carmen Lamela.  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Gemma Robles

L'extraordinària dimensió política de l'empresonament dels vuit membres del Govern destituït s'ha notat en el to de les denúncies tant dels partits independentistes com dels comuns, així com en les expressions de rebuig davant del ParlamentParlament i altres punts de Catalunya. En tot cas, de cara al 21-D, l'empresonat exvicepresident Oriol Junqueras ha apostat aquest dijous per concórrer-hi amb llistes sobiranistes separades.

Respecte a les opcions d'una resposta independentista als últims esdeveniments en forma de candidatura conjunta, el líder d'ERC, en un article al diari 'Ara', demana no polemitzar amb les llistes: "Prou de debats i polèmiques sobre com es presentarà cada partit a les eleccions. Prou, aquest debat només ens fa mal". "Cadascú que esculli la millor fórmula per concórrer a les eleccions", apunta, a més de demanar als partits i les entitats "que facin tots la seva feina, cadascú al seu lloc, amb una sòlida unitat d'acció". 

Les mostres de rebuig als empresonaments han sigut una constant durant tota la tarda. Marta Rovira, secretària general d'ERC, molt emocionada, ha proclamat des de Madrid: "Avui som els independentistes, demà pot ser qualsevol persona. Interpel·lem a tots els demòcrates. No ens rendirem".

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha qualificat d'"indecent" i "injusta" la decisió judicial, i la coordinadora general del PDECatMarta Pascal, ha denunciat que "l'Estat espanyol ha empresonat de manera miserable els membres d'un Govern elegit democràticament". Mentrestant, la CUP, en un comunicat, ha animat els ciutadans a manifestar-se al carrer contra "la clara vulneració de drets i llibertats".

El futur de Vila

D'altra banda, les aspiracions del dimitit conseller Santi Vila, l'únic que podrà eludir la presó pagant una fiança de 50.000 euros, ha rebut nombroses crítiques a les xarxes socials per haver-se desmarcat del Govern independentista. Les seves aspiracions a ser el candidat del PDECat el 21-D queden seriosament tocades després de la decisió de la jutge Lamela d'aquest dijous.

El PSC, mentrestant, ha mostrat en un comunicat el seu respecte per la decisió judicial, però ha qualificat de "desproporcionada" la mesura. La mateixa paraula que ha fet servir l'expresident de la Generalitat José Montilla. Els socialistes afirmen que seguiran treballant pel diàleg.

El PP i el PSOE

El Govern de Mariano Rajoy no ha volgut comentar públicament la decisió judicial. A les files populars també s'hi ha decretat oficialment el silenci per resposta i s'ha recomanat respondre a la premsa subratllant que les decisions judicials s'acaten, no es comenten. Però hi ha l'hemeroteca per qüestionar aquesta afirmació. En tot cas, extraoficialment tant a la Moncloa com a la seu del PP s'ha volgut destacar que, en el seu acte, la jutge apuntava que l'estratègia de fugida de Carles Puigdemont els complicava la vida als altres. D'aquesta manera, els conservadors feien èmfasi en el pes de l'expresident en la decisió judicial i desviaven el focus sobre el paper del fiscal general de l'Estat (dependent de l'Executiu), que ha redactat unes severes querelles i ha sol·licitat presó per als acusats.

Notícies relacionades

Pel que fa al PSOE, també ha optat pel silenci. Només el president d'ExtremaduraGuillermo Fernández Vara, ha assenyalat a les xarxes socials que el millor per als polítics hauria sigut una altra decisió, encara que s'havia de respectar la separació de poders.

Podem i C's

Des de PodemPablo Iglesias reclamava "llibertat per als presos polítics" i assegurava que s'avergonyia que a Espanya s'empresoni "opositors". A C's, Albert Rivera ha ressaltat que Puigdemont ha fet "un trist favor" als exconsellers i ha criticat que hi hagi càrrecs polítics "o alcaldes" que vulguin dir-li als tribunals el que han de fer. "Si desacates permanentment la llei una jutge pot decidir que no estiguis en llibertat", ha dit des d'Almeria