PLE MUNICIPAL

Colau afirma que s'ha produït "el pitjor atac a Catalunya en democràcia"

L'alcaldessa llegeix una declaració institucional contra l'empresonament de Junqueras i els exconsellers

L'Ajuntament de Barcelona reconeix com a "legítim" el Govern sorgit de les eleccions del 27-S

zentauroepp40785653 barcelona 02 11 2017  barcelona   ada colau i gerardo pisare171102105917

zentauroepp40785653 barcelona 02 11 2017 barcelona ada colau i gerardo pisare171102105917

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha llegit aquest dijous una declaració institucional contra l'empresonament de l'exvicepresident Oriol Junqueras i set consellers en què ha afirmat que la notícia suposa “sens dubte, el pitjor atac que ha rebut Catalunya en democràcia”. Un atac, ha prosseguit, que també ho és “contra els fonaments democràtics de l'Estat espanyol”.

Colau ha exigit al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que faci “els passos necessaris” per a la posada en llibertat de Junqueras, els exconsellers i els màxims representants de l'ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ja empresonats.

La declaració que ha llegit l'alcaldessa qualifica el que ha passat avui d'“error gravíssim que ens allunya de la solució, una decisió que només s'explica com a venjança i per humiliar les institucions catalanes”. Colau ha tingut un record especial per a l'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, regidor del consistori durant 14 anys, fins al juliol passat.

El ple

Hores abans, el ple de l'Ajuntament de Barcelona ha reconegut aquest dijous “com el Govern legítim de Catalunya” el que va sortir de les urnes en les eleccions del 27 de setembre del 2015, destituït per l'Executiu central mitjançant l'aplicació de l'article 155. A proposta d'ERC, i amb els vots favorables de Barcelona en Comú, del grup Demòcrata i la CUP. Ciutadans, el PSC i el PP hi han votat en contra: una nova ocasió en què el grup de Colau i el dels seus socis socialistes voten de forma diferent.

Amb tot, no ha sigut el que més ha cridat l'atenció en un ple en què els grups que recolzen l'independentisme i els que el rebutgen intentaven que Colau es mullés en un sentit o l'altre. A una pregunta de l'exalcalde Xavier Trias, Colau ha respost que considera que el president legítim de Catalunya segueix sent Carles Puigdemont, malgrat la seva destitució: “Crec que ostenta la legitimitat de les institucions catalanes”, ha afirmat l'alcaldessa.

Colau, Junqueras i la “pitonissa”

Notícies relacionades

Colau també ha carregat contra el Govern català. Responent al republicà Alfred Bosch, li ha retret que fos el líder d'ERC, Oriol Junqueras, qui convencés Puigdemont per no convocar eleccions: “I ara Junqueras escriu articles críptics, com si fos una pitonissa”.

El PP ha intentat que es votés contra la proclamació de la DUI, cosa que no ha aconseguit: només l'ha recolzat Ciutadans. La CUP ha proposat reconèixer la proclamació de la República catalana. Tampoc ha prosperat. En els dos casos, ha sigut decisiu el rebuig de Barcelona en Comú, que també ha contribuït a tombar una iniciativa del PSC que assenyalava les eleccions del 21 de desembre com una oportunitat per al diàleg. El regidor del grup Demòcrata Jaume Ciurana ha retret al president del grup del PSC, Jaume Collboni, el suport socialista a l'aplicació del 155: “No vingui vostè de xaiet. Vostè és el llop”.