COMICIS DEL 21-D

Santi Vila es postula com a candidat a president i Pascal fa autocrítica

L'exconseller confirma que ha presentat a la direcció la seva candidatura per encapçalar la llista del PDECat per al 21-D

Una part del partit rebutja Vila, i Marta Pascal fa autocrítica sobre el procés sobiranista

 Vila es postula al PDeCAT per donar veu a la moderació / EFE VÍDEO/ JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L'exconseller d'Empresa i Coneixement Santi Vila ha confirmat aquest dimarts que ha presentat a Artur Mas i Marta Pascal la seva candidatura per encapçalar la llista del PDECat en les eleccions autonòmiques del 21-D. "Efectivament, he plantejat a la direcció del partit que tinc tota la determinació, equip, idees i suports per tornar a posar el PDECat com a instrument útil", ha explicat en declaracions a RAC-1, ratificades a La Sexta.

Vila ha apostat per una candidatura al marge d'ERC i la CUP, si bé es podria compartir part del programa electoral. En concret, ha afirmat que està disposat a incloure la independència en el programa, però "ajustada a dret com va fer Escòcia". 

proclamar la independència divendres passatindependència recuperar les institucionsamnistia dels presos'exconseller

A punt del pacte

Vila ha explicat que es va estar a punt d'aconseguir un pacte amb l'Estat per convocar eleccions autonòmiques per part de Puigdemont a canvi que es retirés l'article 155 de la Constitució per intervenir l'autonomia , però que hi va haver a Catalunya "un joc de desconfiances i despropòsits" al qual es va sumar l'atac a l'acord per part del PP català.

De la mateixa manera, ha considerat que el Govern no tenia "legitimitat suficient" per realitzar la declaració unilateral d'independència (DUI), i ha assegurat que va combatre "en públic i en privat" les votacions del 6 i 7 de setembre que van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica.

"Sempre ha dit que no teníem la legitimitat de declarar la independència perquè hi havia un empat tècnic", ha recalcat i ha revelat que no va tenir coneixement del viatge de Carles Puigdemont i altres cinc membres del Govern cessat a Bèlgica.

Marta Pascal fa autocrítica

Al mateix temps que Vila es postulava, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, feia per primera vegada autocrítica de les últimes decisions preses per l'independentisme, com la declaració unilateral d'independència. En una entrevista a TV-3, la dirigent sobiranista ha admès que potser es va considerar que seria molt fàcil fer efectiva la secessió.

Pascal ha admès "una certa sensació que això era bufar i fer ampolles". "Nosaltres hem fet el que tocava -ha explicat-; el fet que no hi hagués reconeixement internacional o que, per exemple, els Mossos hagin hagut de seguir a les ordres del Govern del PP ha generat la sensació no sé si de desencant...".

"El que ens ha passat és que hem donat per molt fàcil una cosa que potser no és tan fàcil però que era possible. Ho hem fet possible; ara, el Govern del PP ens ha posat una trampa, unes eleccions autonòmiques al davant. Un plebiscit que ens interpel·la", ha afegit la dirigent independentista.

Els tuits contra Puigdemont

Pascal també ha sigut crítica respecte als tuits i mostres de rebuig que dins del PDECat es van produir dijous passat quan Puigdemont va anunciar la seva intenció de convocar eleccions autonòmiques. "Segur que hi ha coses que podríem haver fet millor en el procés que hem viscut. Quan un president que porta el pes del país a l'esquena fa un plantejament i quedava clar que el seu compromís era ferm... m'hauria agradat que no hi hagués hagut aquests tuits", ha afirmat. I ha explicat que aquesta reacció ha sigut objecte de debat intern.

La visió del partit sobre l'aspirant

En qualsevol cas la candidatura de Vila genera també anticossos en el partit. Alguns han afirmat en privat que l'aposta de l'exconseller seria útil en un context autonomista per aconseguir millores en autogovern per part de l'Estat. Però no és el cas, afegeixen, "ni de bon tros". Alcaldes del partit consideren extemporània la candidatura de l'exresponsable de la Conselleria d'Empresa i Coneixement i creuen que les bases de la formació no ho contemplen. "Ho veiem fatal", indica un regidor i diputat, que es mostra molt crític amb Vila.

Notícies relacionades

Així les coses, fins i tot alguns moderats al PDECat estan d'acord amb una llista unitària en la qual, amb tota seguretat, Vila no seria candidat. I aposten per una candidatura conjunta de forces sobiranistes amb partits i entitats, encara que ERC estigui donant senyals en contra d'aquesta possibilitat.

En qualsevol cas, el partit haurà de celebrar, de forma urgent, eleccions primàries per escollir el candidat. Si no és Vila, el preferit de tots seria Puigdemont, però fins a la setmana passada el president cessat insistia en la seva coneguda decisió de no presentar-s'hi. A partir d'aquí, el fins divendres conseller Josep Rull i el seu entorn, per una banda, i Jordi Turull -el deposat conseller de Presidència i portaveu-, per un altre, podrien tractar d'encapçalar una llista.