CRISI MORADA

Pablo Iglesias ofereix un pacte al PSC i ERC després del 21-D

El líder morat anuncia que està disposat a un acord que exclogui C's i el PP

Els inscrits a Podem votaran entre demà i el 7-N si van en coalició amb els comuns al 21-D

undefined40750371 graf3276  madrid  30 10 2017   el secretario general de pode171031092519

undefined40750371 graf3276 madrid 30 10 2017 el secretario general de pode171031092519 / JuanJo Martin

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Podem analitza possibles aliances per esmorteir el fracàs que li auguren les enquestes el 21-D. Els morats allarguen la mà ara al PSC i a ERC per sumar suports després de les eleccions a Catalunya, a què concorreran -si els inscrits així ho ratifiquen- en una coalició amb els comuns, liderats per Xavier Domènech. La condició que fixen els podemistes és excloure el PDECat i Ciutadans. 

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha avançat la seva aposta aquest dimarts en una entrevista a la Cadena Ser. "¿Estem disposats a parlar amb ERC? Sí. ¿Amb el PSOE? Sí. Però no recolzarem ni el PDECat, ni el partit extremista d'Inés Arrimadas [C's] ni el partit extremista de [Xavier García] Albiol [PP] ", ha afirmat.

La seva proposta és una oferta clara als republicans perquè no reeditin el pacte de Junts pel Sí amb els postconvergents i se sumin a una coalició que defensa un referèndum pactat i legal per a Catalunya. La mà allargada revela, també, l'esforç perquè el podemisme no quedi fora del tauler polític en uns comicis clau, per l'elevat contingut simbòlic, pel valor del feu electoral i perquè són l'antesala de les autonòmiques i les municipals del 2019. 

A l'espera de Fachin

La disposició al pacte arriba a l'espera del que decideixin les bases a Catalunya. Davant la possibilitat que el líder de Podem, Albano Dante Fachin, apostés per concórrer al 21-D amb forces independentistes, Iglesias l'ha desautoritzat i força un referèndum intern.

Notícies relacionades

Els inscrits a Podem podran votar des d'aquest dimecres a les deu del matí fins dimarts que ve, 7 de novembre, a la mateixa hora. La pregunta, decidida per Madrid, és: "¿Recolzes que Podem es presenti a les eleccions del 21 de desembre a Catalunya en coalició amb Catalunya en Comú i les forces polítiques germanes que no recolzem ni la declaració d'independència ni l'aplicació de l'article 155, amb la paraula Podem al nom de la coalició i a la papereta?".

Fachin, que encara no ha respost, té prevista una compareixença aquest dimarts des de Barcelona.