proposta desmentida

El primer ministre belga es desmarca de l'asil" a Puigdemont ofert per un secretari d'Estat

L'independentista flamenc Theo Francken havia efectuat la proposta al president destituït

zentauroepp40732854 belga171029121451

zentauroepp40732854 belga171029121451

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre belga, Charles Michel, ha sortit al pas aquest diumenge de l'oferta d'"asil" a Carles Puigdemont que ha efectuat el secretari d'Estat de Migració i Asil i ha negat en un comunicat que aquesta possibilitat estigui "en l'ordre del dia" del seu Govern. També ha reclamat al seu subordinat que no "tiri llenya al foc" en plena crisi pel pols sobiranista català.

El secretari d'Estat Theo Francken, del partit independentista flamenc N-VA, ha afirmat via Twitter que el president cessat de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, té l'opció de sol·licitar "asil polític" a Bèlgica. "El president català Puigdemont pot sol·licitar asil polític" a Bèlgica, ha assenyalat Francken a través del seu compte a la xarxa social.

Prèviament i segons la cadena de televisió pública flamenca VRT News, el secretari d'Asil belga ha indicat que Bèlgica podria ser una sortida per a Puigdemont en cas que el destituït president corregués el risc de ser empresonat. "Els catalans que se sentin políticament amenaçats poden sol·licitar asil a Bèlgica. Puigdemont també pertany a aquests. Això és totalment legal", ha indicat Francken a aquest mitjà.

El secretari d'Asil ha afegit que Bèlgica segueix sent un dels pocs països de la UE on els ciutadans europeus poden sol·licitar asil. Sobre la qüestió de si aquesta sol·licitud és realista, Francken ha respost a VRT News que en el passat polítics del País Basc van presentar una sol·licitud d'asil.

Crítiques de González Pons

El portaveu del PP al Parlament Europeu, Esteban González Pons, ha assegurat que Theo Francken ha incomplert els principis de solidaritat i col·laboració lleial entre els països de la UE. “Sense tenir cap motiu ni competències per a això, i avançant-se a qualsevol esdeveniment, Francken es permet valorar un possible judici a Puigdemont fent greus acusacions al sistema judicial espanyol, a la labor dels jutges espanyols, i a l'estat de dret a Espanya”, ha dit González Pons.

Notícies relacionades

González Pons ha al·ludit a Twitter, a més, a la polèmica en què es va veure embolicats Francken, per la seva negativa a concedir visats humanitaris a una família siriana que intentava sortir d'Alep, en contra de l'opinió dels jutges.

En efecte, fa un any Francken va ser multat amb 4.000 euros diaris per negar-se a oferir un visat humanitari a una família siriana que vivia a Alep, malgrat que la justícia havia decidit a favor de la seva concessió. El secretari d'Estat va adduir que la població belga "ja s'ha mostrat particularment acollidora" durant la crisi migratòria que vivia llavors Europa.