El PSOE insisteix a Rajoy que accepti eleccions a canvi del 155: "Tot és reversible"

Els socialistes i el Govern central negocien una esmena per persuadir Puigdemont que convoqui comicis i renunciï a la DUI

El partit de Pedro Sánchez és pessimista sobre les possibilitats que el president' faci marxa enrere

undefined40693448 graf533  madrid  26 10 2017   el portavoz socialista en el s171027113523

undefined40693448 graf533 madrid 26 10 2017 el portavoz socialista en el s171027113523 / Kiko Huesca

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

“Tot és reversible”, ha dit el portaveu socialista al Senat, Ander Gil, aquest divendres durant el debat sobre l'aprovació de l'article 155 de la Constitució. Al PSOE són cada vegada més pessimistes, però encara creuen que hi ha possibilitats d'evitar la suspensió de competències a Catalunya i la destitució de tot el Govern si l'Executiu central accepta que unes eleccions autonòmiques, no constituents i sense declaració unilateral d'independència (DUI), són l'alternativa a aquesta dràstica mesura. Però per a això, ha continuat Gil, Mariano Rajoy ha d'acceptar l'esmena socialista que va encaminada en aquest sentit.

“Tot és reversible, ¿per què no? ¿Per què les coses no poden tornar al seu curs? Li demano, senyor Rajoy, que intentem arreglar la situació fins que comprovem que no existeix una alternativa. Avui existeixen les mateixes possibilitats que ahir al matí que Puigdemont convoqui eleccions autonòmiques, dins del marc legal vigent, cosa que seria un retorn a la legalitat”, ha assenyalat el portaveu del PSOE.

Un text "més genèric"

Notícies relacionades

Però el Govern no aposta, de moment, per fer un pas així. Les modificacions a l'acord sobre l'aplicació del 155 es poden portar a terme fins que s'acabi el ple (es preveu llarg, unes cinc hores), però fonts de la Moncloa assenyalen que rebutgen arribar a un acord sobre l'esmena socialista. En el seu lloc, expliquen els mateixos interlocutors, s'està negociant un altre text, que recolliria part de l'esperit de la proposta socialista, però seria “més genèric”.

En tot cas, el PSOE ja veu molt poc probable que un acord en aquest sentit pugui tenir algun efecte sobre Carles Puigdemont. Els socialistes van defensar dijous tres esmenes en la comissió prèvia a aquest ple. La primera, sobre una aplicació “gradual” del 155, va ser acceptada pel Govern de Rajoy al vespre. La segona, per evitar la intervenció de la ràdio i la televisió públiques de Catalunya, està en vies de ser acceptada pel PP. El problema resideix en la tercera, que advoca per suspendre l'aplicació de l'article constitucional si Puigdemont dissol aquest divendres el Parlament, renuncia a la DUI i convoca eleccions. “Aquesta és la més important”, ha conclòs Gil.