Puigdemont es desentén de les eleccions i deixa la DUI en mans del Parlament

El president rectifica i no convocarà comicis per falta de "garanties" de la Moncloa de suspendre l'aplicació de l'article 155

 Carles Puigdemont no convoca eleccions anticipades a Catalunya. / ATLAS VÍDEO / FOTO: FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Carles Puigdemont ha descartat aquest dijous convocar unes eleccions al Parlament i ha deixat en mans de la Cambra catalana el pròxim moviment, és a dir, la possibilitat de fer aquest divendres una declaració unilateral d'independència de Catalunya.

En una compareixença que s'ha ajornat diverses vegades, el president de la Generalitat ha comunicat aquesta decisió després que al llarg del matí fonts del Govern donessin per segurs els comicis. Finalment, el cap de l'Executiu català ha descartat els comicis a l'entendre que no té plenes "garanties" per part de la Moncloa que a canvi no s'aplicarà l'article 155 de la Constitució.

"No hi ha cap d'aquestes garanties que justifiquin la convocatòria d'aquestes eleccions al Parlament. El meu deure era intentar-ho" per evitar l'aplicació d'un article que laminarà les competències de la Generalitat, ha asseverat Puigdemont. "No hi ha intenció de frenar la repressió", ha prosseguit en un continu atac al Govern del PP.

"En aquest punt, correspon al Parlament procedir en el que la majoria parlamentària determini. Ningú podrà retreure a la part catalana voluntat de diàleg, però una vegada més comprovem que la responsabilitat només ens és exigida als uns i als altres se'ls permet la seva absoluta irresponsabilitat". El mandatari nacionalista ha evitat mencionar que en les pròximes hores es produeixi una declaració unilateral d'independència.

A punt de convocar-les

En la seva intervenció, el president ha admès que ha estat a punt de convocar els comicis: "He estat disposat a convocar eleccions si es donaven les garanties que permetessin la celebració en absoluta normalitat, no hi ha cap d'aquestes garanties que justifiquin avui la convocatòria d'eleccions al Parlament”. “El meu deure -ha afegit, argument de la seva polèmica intenció inicial, que havia generat que diputats del PDECat anunciessin la seva sortida del partit- era intentar-ho honestament i lleialment per evitar l'impacte de l'aplicació de l'article 155 tal com ho ha aprovat el Consell de Ministres i farà el Senat. És una aplicació fora de la llei, abusiva i injusta que busca erradicar no només el sobiranisme sinó tota la tradició del catalanisme que ens ha portat fins aquí".

Puigdemont ha admès que diverses persones en les últimes hores li han recomanat emprendre el camí de les eleccions i ha repetit en diverses ocasions que estava a punt d'exercir la seva potestat de convocar-les per responsabilitat i per esgotar les vies de diàleg.

A partir d'aquí els retrets a l'Executiu del PP per no comprometre's en la seva part del tracte, és a dir, a suspendre l'aplicació de l'article 155 que retallarà l'autonomia de Catalunya, i a garantir que no se celebrarien els comicis en un clima de repressió. "No hi ha intenció d'aturar la repressió i condicions d'absència de violència d'unes possibles eleccions, he intentat obtenir aquestes garanties, he obrat amb la meva responsabilitat i amb persones de diferents opcions que ho han anat plantejant".

El PP "ha afegit tensió"

El president, en un discurs breu i exempt d'autocrítica, ha acusat el PP d'haver aprofitat l'oportunitat d'un pacte per "afegir tensió en un moment en què fa falta la màxima distensió i diàleg". "Ningú podrà dir que no he estat disposat a fer sacrificis", ha afirmat respecte a una decisió, la convocatòria d'eleccions, que a l'anunciar-se aquest matí per part de Puigdemont al grup de Junts pel Sí ha generat una notable reacció de malestar interna.

Decisió del Parlament

Notícies relacionades

En aquest nou escenari de no eleccions, el president ha deixat deliberadament oberta la porta perquè el Parlament pugui proclamar la independència en el ple que comença aquesta mateixa tarda a la Cambra catalana: "Sense haver firmat cap decret de convocatòria d'eleccions, correspon al Parlament assumir el que determini la majoria parlamentària" sobre la resposta a adoptar a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per laminar l'autogovern de Catalunya.

Finalment, Puigdemont ha tornat a defensar que hagi estat a les portes de les eleccions afirmant que la seva responsabilitat era "esgotar totes les opcions". "He intentat tenir en la meva presidència aquest mateix compromís de serietat", ha afirmat en relació amb la serietat de "la societat mobilitzada". El discurs ha acabat amb una apel·lació directa a la "pau i el civisme" durant les pròximes hores. "Només d'aquesta manera podrem acabar guanyant", ha dit.

Les raons de Puigdemont per no convocar eleccions

1/ No se suspenen les mesures proposades pel PP per a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. "És una aplicació fora de la llei abusiva i injusta, que busca erradicar no només el sobiranisme, sinó també tota la tradició del catalanisme. Aquestes mesures amaguen la intenció venjativa d'un Estat que es va veure derrotat l'1-O".