El 'moment Montilla'

De president a president demana a Puigdemont que, "per patriotisme", freni la DUI i convoqui eleccions

zentauroepp40668130 barcelona 24 10 2017  jose montilla y albiol en el parlament171024193731

zentauroepp40668130 barcelona 24 10 2017 jose montilla y albiol en el parlament171024193731

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sèneca és, segurament, el senador més famós de la història. Símbol de l'estoïcisme, va tenir una vida intensíssima, amb dues sentències de mort incloses, i va deixar una multitud d'aforismes. "Si vols que el teu secret sigui guardat, guarda'l tu mateix", és un d'aquests aforismes que li va que ni pintat a José Montilla, que ha tornat per sorpresa a estar sota els focus. Home tan discret com el paper del Senat espanyol fins que el 155 ha situat de sobte la Cambra alta i l'expresident en la primera fila del coliseu en plena pugna a l'arena entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy. Totes les mirades se centren ara en Montilla, l'únic senador del PSC. Fidel a l'esperit estoic de Sèneca i a la màxima del filòsof, no s'ha pogut destil·lar res del que farà divendres en la seva intervenció d'aquest dimarts al Parlament.

Notícies relacionades

De president a president li ha demanat a Puigdemont que, "per patriotisme", freni la DUI i convoqui eleccions. En els deu minuts de la seva intervenció, que ha obert la compareixença dels senadors en la comissió d'afers institucionals del Parlament, ha seguit fil per randa l'argumentari del PSC (el mateix que també ha desglossat Miquel Iceta al club Siglo XXI de Madrid, on ha demanat un pacte d'Estat per Catalunya): crítiques al Govern central i al català, rebuig a la independència unilateral i a la suspensió de l'autogovern i reclamació de diàleg per evitar el xoc de trens que des de fa temps s'augura des de la seu de Nicaragua. "No s'havia vist mai un govern democràtic i un parlament representatiu banalitzar la desobediència a la llei i justificar-ne l'evident vulneració. No s'havia vist mai un Govern tan segrestat per sectors i entitats respectables, però que no formen part del Govern ni són membres del Parlament. La falta d'autonomia pròpia del Govern és un dels fenòmens que ajuden a entendre com hem arribat a la situació actual", ha sentenciat, en un discurs dur en què no ha estalviat retrets a Rajoy però, sobretot, a Puigdemont. De fet, ha arribat a demanar-li que pensi "menys en l'èpica i la transcendència històrica i més en les solucions possibles als problemes presents". En el seu torn de rèplica s'ha pres fins i tot la llicència, versionant la seva paròdia del programa 'Polònia', fer un 'xist' al dir que si al seu Govern "li deien el Dragon Khan què li dirien al d'avui".

Montilla té clar què farà aquest divendres, com ja va avisar diumenge a Twitter. Els recordatoris continus que es fan des de les files socialistes que Montilla no només actuarà al Senat com a senador del PSC sinó també com a expresident de la Generalitat i com a senador per designació autonòmica fan creure que podria trencar la disciplina de vot socialista, quan encara està fresca en la memòria la insubmissió del PSC en la investidura de Rajoy. L'abstenció és l'opció per la qual aposten diversos membres insignes dels socialistes catalans, si bé assenyalen que "Montilla és Montilla". Tornant a Sèneca, "la vida és una obra teatral que no importa quant hagi durat, sinó com de bé ha sigut representada". I ara, després de molts temps allunyat de l'escena, a Montilla li torna a tocar ser protagonista per interpretar un paper molt difícil.