Iceta: "No hi haurà una ruptura del PSC"

Ja són una trentena d'alcaldes i càrrecs socialistes que li reclamen no avalar el 155

zentauroepp40654530 psc bertran171023142602

zentauroepp40654530 psc bertran171023142602

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més que un haiku', el PSC sembla una novel·la de H. P. Lovecraft amb el Kraken de la fractura interna a punt d'emergir de nou de les fosses abissals. El Chtulu del 155, l'horror còsmic constitucional, desperta els antics malsons a la seu de Nicaragua, on encara hi ha ecos de la divisió que va generar l'abandonament del vaixell del dret a decidir. Des que Mariano Rajoy va desenterrar dissabte el 'Necronomicon', s'han alçat finalment les veus socialistes que, sempre en privat, mostraven la incomoditat per seguir anant de la mà del PP. Miquel Iceta, com un Sísif, segueix intentant recosir la ferida. 

"No hi haurà una ruptura del PSC", ha sentenciat el primer secretari dels socialistes, que es resisteix a parlar de l'article que suspendria l'autogovern català fins que arribi la data límit de divendres. Iceta ha celebrat que l'expresident José Montilla, l'únic senador que els socialistes catalans tenen, no participi en la comissió del Senat que aprovarà el 155. "Em sembla bé que el president Montilla no formi part una comissió que pot alterar el normal funcionament de les institucions catalans". 

Després de tornar a defensar el diàleg fins a l'últim segon, ha confirmat que dissabte va parlar amb Mariano Rajoy per telèfon i que la setmana passada també es va reunir amb Ada Colau per tractar la situació a Barcelona. Com va avançar EL PERIÓDICO dimarts, la coordinadora de Barcelona en Comú va plantejar si mantenen l'aliança amb Jaume Collboni, que alguns comuns demanen trencar pel 155. "Vaig tenir una reunió amb Colau i li vaig plantejar que es mantingui l'acord en els termes que es va firmar, i deixar les qüestions que desborden el marc municipal excloses". Els ajuntaments socialistes estan sent focus de tensió. Amb el referèndum i la seva repressió posterior, el PSC ja ha perdut suports en una desena de municipis en què governa, la majoria després de la retirada de recolzament del PDECat. Aquest mateix dilluns Marta Pascal ha advertit que es plantejaran dinamitar tots els pactes amb els socialistes si avalen el 155.

Notícies relacionades

Núria Parlon, rival d'Iceta en les primàries, ha capitanejat la rebel·lió d'alcaldes contra l'aval del PSC. Va dimitir de l'executiva del PSOE, a més de firmar, juntament amb Jordi Ballart, Josep Mayoral Ignasi Giménez (alcaldes de Terrassa, Granollers i Castellar del Vallès), un comunicat perquè el partit s'oposés a la intervenció de l'autonomia que ja han subscrit una trentena d'alcaldes i càrrecs socialistes. Entre ells el de Blanes, Miquel Lupiáñez, que ha advertit al 'Diari de Girona' que estriparà el seu carnet del PSC, com ja va amenaçar també de fer l'egarenc Ballart.

Encara que el conseller Xavier Sabaté ha reclamat una consulta a la militància sobre el 155, Iceta ha assenyalat que cap de les 19 intervencions en l'executiva d'aquest dilluns ha apostat per una votació que el líder del PSC considera que seria materialment impossible de portar a terme. "No conec a ningú en el PSC més preocupat que jo. Entenc que hi hagi gent preocupada perquè la seva posició sigui coneguda, però la meva feina és una altra, evitar el desastre", ha rematat, mentre veu com es plana l'ombra sobre l'Innsmouth català.