El PSOE insisteix: les eleccions autonòmiques haurien de parar el 155

Els socialistes mantenen la seva tesi que uns comicis catalans sense DUI són l'alternativa a la intervenció

La nova posició del Govern suposa la primera gran diferència de criteri amb el partit de Pedro Sánchez

La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, ha dit durant la roda de premsa oferta a la Cambra baixa que si Puigdemont convoca unes eleccions ajustades a la llei ja no tindria sentit aplicar l’article 155. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern ha canviat de criteri sobre les conseqüències de la convocatòria per part de Carles Puigdemont d'unes eleccions autonòmiques, però el PSOE no. Mentre l'Executiu central sosté, en contra del que havia mantingut fins ara, que uns comicis catalans a l'ús, no constituents i sense declaració unilateral d'independència (DUI), no paralitzarien l'aplicació del 155 de la Constitució per intervenir la Generalitat i “tornar a la legalitat”, els socialistes insisteixen que, si es donen totes aquestes condicions, la posada en pràctica de la iniciativa recollida a la Carta Magna, que en principi aprovarà aquest divendres el Senat, hauria de quedar aturada. “La nostra posició és clara”, assenyalen fonts de la direcció del partit liderat per Pedro Sánchez.

La nova versió del Govern central, que fins dilluns veia en les eleccions una alternativa al 155, suposa la primera diferència rellevant entre el PP i el PSOE sobre la resposta a donar a la crisi territorial. Els socialistes fa dies que insisteixen en la necessitat que Puigdemont convoqui eleccions. Així l'hi va traslladar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, a Puigdemont durant la reunió que van mantenir divendres. Aquest dilluns, després de la reunió de l'executiva, el portaveu del PSOE, Óscar Puente, va tornar a insistir en els comicis davant el 155, sempre que no hi hagi declaració d'independència. “Una declaració d'independència és inacceptable. Ni ‘light’, ni ‘soft’, ni verbal, ni escrita serveix per tornar a la legalitat”, va dir Puente.

Pessimisme creixent

Els socialistes eviten entrar a jutjar els motius del canvi de criteri per part de l'Executiu central. “Nosaltres no som el Govern”, insisteixen. Tampoc volen entrar a especular quins efectes tindria sobre el seu suport al 155 si Puigdemont decideix convocar eleccions aquesta setmana, abans del ple del Senat de divendres, i Mariano Rajoy contesta que la suspensió de competències autonòmiques i destitució del Govern de la Generalitat segueix endavant. Entre altres raons, perquè són pessimistes sobre la voluntat de l'encara president d'anar a uns comicis ortodoxos.

Notícies relacionades

El PSC, mentrestant, no vol donar excessiva importància a aquest missatge del Govern central. Els seus dirigents confien que sigui una posició només temporal. Fonts de la direcció dels socialistes catalans subratllen que el Govern pot tornar a canviar de posició, arribat el cas. “Això és el que diu el Govern avui. Però cal veure què diu demà, passat i l'altre”, conclouen.     

El mateix Iceta s'ha referit a aquesta possibilitat aquest dimarts a La Sexta. "Si Puigdemont convoca eleccions legalment s'han de celebrar i el 155 no s'ha d'aplicar. ¿O és que el 155 el volien per a una altra cosa? El 155 s'explica només amb la idea de restaurar la legalitat. Si ho fa Puigdemont pel seu propi peu, no cal que s'apliqui", ha dit el líder del PSC, que també ha anunciat que si hi ha avançament de comicis i el Govern manté el 155, els socialistes catalans hi retirarien el seu suport. "Crec que el PSOE faria el mateix", ha conclòs.