ARTICLE 155

El pla dels independentistes de Perpinyà per 'salvar' Puigdemont a França

Ofereixen al president i als membres del seu Govern cases per instal·lar-se a França

zentauroepp40484907 barcelona  10 10 2017   pol tica   carles puigdemont   duran171021142637

zentauroepp40484907 barcelona 10 10 2017 pol tica carles puigdemont duran171021142637 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una organització nacionalista catalana de Perpinyà (Catalunya Nord) prepara una infraestructura logística en aquesta regió per al cas que el Govern de Carles Puigdemont considerés pertinent instal·lar-se allà si la crisi amb Madrid empitjorés.

El president del Comitè per a l'Autodeterminació de la Catalunya Nord -organització que fa dos anys el Govern francès va demanar dissoldre pels seus objectius secessionistes-, Robert Casanovas, ha explicat a Efe que tenen a punt una casa per a Puigdemont a Tesà i "una cinquantena" de vivendes per a membres del seu Govern. 

Casanovas ha comentat que les vivendes i residències que trien, entre les que els estan proposant aquests últims temps, són "d'un cert nivell" per "oferir una hospitalitat que sigui digna del que mereixen". 

"Nosaltres estem preparats"

"És una iniciativa nostra", ha puntualitzat Casanovas, que ha explicat que se li va plantejar a l'Executiu de la Generalitat quan van ser rebuts a l'agost. Preguntat sobre si el Govern català els havia donat el vistiplau, no s'ha volgut pronunciar en nom seu i ha insistit que "nosaltres estem preparats", i que "són ells els que utilitzaran aquestes bases logístiques, si ho desitgen".

Pel que fa a si havien contactat amb les autoritats franceses, ha indicat que aquesta setmana parlaran amb el prefecte (delegat del Govern) del departament dels Pirineus Orientals, del qual és capital Perpinyà, per "informar-lo".

França els va voler dissoldre

Les autoritats franceses van presentar el març del 2015 una demanda judicial per reclamar la dissolució d'aquesta associació, que pretenia organitzar una consulta als territoris francesos de parla catalana.

Notícies relacionades

En el procediment, la prefectura va justificar la dissolució perquè l'objectiu de l'associació és "la separació del departament (dels Pirineus Orientals) del territori nacional" i per algunes consideracions que es feien als seus estatuts. Se'ls retreia que en aquests estatuts sostinguin que "la dominació de la República Francesa sobre el poble de Catalunya del Nord condueix a l'atur massiu, a l'èxode dels joves, a l'augment de la pobresa, a una caiguda del nivell de vida i a la destrucció del teixit econòmic".

La justícia francesa es va declarar incompetent l'abril del 2016 per resoldre la demanda judicial sobre la dissolució del grup.