ENTREVISTA AMB EL TINENT D'ALCALDE DE BARCELONA

Jaume Collboni: "Les mesures del 155 de Rajoy són poc intel·ligents i perjudicials"

"L'Ajuntament de Barcelona no pot caure en el forat negre del processisme"

Entrevista Jaume Collboni / FOTO: JULIO CARBÓ/ VÍDEO: CAMILA TOVAR TRUJILLO

4
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La coordinadora de Barcelona en Comú es reuneix avui per parlar de la continuïtat del seu pacte a la capital catalana amb el PSC, qüestionat per l’aval socialista a l’aplicació de l’article 155. Jaume Collboni, tinent d’alcalde i responsable de política municipal, confia que no es trenquin més acords en ajuntaments per l’1-O i les seves conseqüències. I no escatima crítiques al 155 proposat finalment per Mariano Rajoy, que va molt més enllà de l’objectiu socialista de convocar eleccions.

–¿Vostè avala aquest 155?

–Nosaltres hem defensat sempre que ni la DUI ni el 155 eren la solució. La resposta constitucional a la decisió de la majoria independentista de trencar el 6 i 7 de setembre el marc legal és normal que es produeixi. La solució són eleccions immediates a Catalunya. Les mesures que ha anunciat Rajoy van molt més enllà d’aquest objectiu que s’hauria de garantir si no ho fa el Govern. Crec que les mesures del 155 de Rajoy són innecessàries, contraproduents, poc intel·ligents i perjudicials. ¿De què serveix intervenir Cultura i Agricultura o mitjans de comunicació públics per aconseguir que hi hagi eleccions?

–El PSC veia inevitable el 155 abans de saber les mesures concretes. ¿Ha canviat la visió al veure que no tenia res de cirurgia de mínims?

–Rajoy i el PP abunden en l’error de diagnòstic de la realitat de Catalunya. Pensar que es pot dirigir a cop de BOE des de Madrid és no tenir ni idea de què és Catalunya. 

–¿Hi ha opcions reals d’acabar la setmana sense una DUI i un 155?

–Vull ser optimista i pensar que hi ha un bri de sentit comú per veure que una DUI dijous i un 155 d’a-quest abast no faran res més que posar en risc massa coses. Aquests governants no tenen dret de fer-nos això. Forma d’evitar-ho: Puigdemont convoca eleccions de manera immediata.

–Diversos alcaldes, amb Núria Parlon al capdavant, han demanat que el PSC s’oposi al 155. ¿Ho comparteix?

–No estic d’acord amb tot el que vagi més enllà de convocar eleccions, perquè lesiona l’autogovern de Catalunya i l’economia. I ja ens hem fet prou mal.

–¿S’imagina el PSC i el PSOE tornant a votar diferent divendres?

–No hem d’avalar una DUI ni un 155 que no persegueixi convocar eleccions. Ho ha de decidir finalment el president José Montilla, que és molt més que senador del PSC, i que exercirà també de senador per designació parlamentària i expresident de la Generalitat.

–¿L’abstenció de Montilla seria una bona solució?

–No soc ningú per recomanar-li res; el conec una mica i sé que és el pitjor que es pot fer.

–¿Hi ha un risc de fractura dins del PSC?

–No, hi ha diversitat d’opinions amb una idea comuna: el rebuig de la DUI, que és l’origen del 155, i rebutgem el 155. El PSC té capacitat de dialogar amb tots, és un pont que planteja una sortida raonada al conflicte.

–¿El preocupa que el pont de Barcelona es pugui trencar?

–No té per què. Hem de defensar l’ajuntament com a institució catalana dirigida per un govern d’esquerres transversal, que no ha alimentat la dinàmica de blocs i que ha exclòs la qüestió nacional. Un ajuntament estable, que no sigui frontista i que està governat per un govern d’esquerra plural. El PP no ha entès la pluralitat d’Espanya ni l’independentisme la pluralitat de Catalunya. Per això disparen contra un dels últims ponts que hi ha, el del Barcelona.

–¿El pacte sobreviurà a les tensions polítiques?

–Segur que Colau és conscient de la situació. Nosaltres no trencarem el pacte amb Colau, posarem Barcelona per sobre de tot, fins i tot estant en desacord amb algunes posicions i gesticulacions que ens han molestat molt i generat problemes interns, però hem posat la ciutat per sobre de tot. Trencar el pacte seria posar Barcelona en el forat negre del processisme. I Barcelona no hi pot caure.

–Una desena d’alcaldes del PSC han perdut suports per l’1-O o la repressió. ¿Tem que vagi a més, com ha amenaçat Marta Pascal si avalen el 155?

–Crec que cometrien un error històric a l’estigmatitzar el PSC com està fent el PDECat, amb una virulència que em sorprèn. Que pensi Pascal què passaria si nosaltres féssim el mateix amb ells per recolzar la DUI. ¿Volem rebentar qualsevol possibilitat de col·laboració a Catalunya? El que més dividirà una DUI serà Catalunya. 

Notícies relacionades

–¿Que creu que faria Tarradellas si estigués avui en el lloc de Puigdemont i divendres en el de Montilla?

–Tarradellas posava l’exemple de quan el 'noi del Sucre' va desconvocar una vaga general perquè veia que podien perdre la batalla. El van insultar, però ho va aconseguir. Això és lideratge. S’ha d’aprendre del 'noi del Sucre' i de Tarradellas, no has de participar en batalles que saps que no pots guanyar per correlació de forces. No hauríem arribat fins aquí amb Tarradellas a la Generalitat.