ELS EFECTES DE L'1-O

La CUP deixa en suspens el seu suport al Govern i no descarta abandonar el Parlament

Els anticapitalistes donen un mes a Puigdemont per negociar amb l'Estat

Anna Gabriel adverteix que la seva formació manté la "lluita" per fer efectiva la independència

La CUP no renuncia i rebutja suspendre la declaració d’independència. / EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els 10 diputats de la CUP han afavorit el retard d'una hora en el començament del ple. Quan la resta de parlamentaris ja eren a l'hemicicle i contenien la respiració, els escons cupaires han estat buits uns minuts més. I quan Carles Puigdemont ha liquidat la seva 'declaració interruptus' de la independència, cap dels representants del grup anticapitalista li ha brindat l'aplaudiment. Era previsible que Anna Gabriel no sortiria a la palestra precisament encantada.

No obstant, la diputada cupaire ha sigut molt menys bel·ligerant del que es podia esperar. Ha sorprès que l'organització que va aplanar la investidura de Puigdemont i li va salvar una moció de confiança i uns pressupostos no ataqués amb més duresa la frenada en sec del president. No ho ha volgut fer davant el ple, però s'ha reservat els dards per a la sala de premsa, on el portaveu del partit, Quim Arrufat, ha deixat en suspens el suport de la CUP al Govern i li ha donat un mes per declarar de debò la independència.

Segons Arrufat, Puigdemont ha incompler un "acord" entre Junts pel Sí i la CUP pel qual aquest dimarts havia de proclamar la república catalana sense embuts. Per això li ha advertit que queda "tocada" la confiança entre els dos grups, fins al punt que els cupaires es plantegen abandonar el Parlament si la suspensió de la DUI es prolonga més enllà de 30 dies.

Sense xocs en directe

Notícies relacionades

Davant ses senyories i les càmeres en directe de mig món, Gabriel s'ha limitat a admetre la decepció de la seva formació amb el discurs del president de la Generalitat i ha reafirmat que la CUP manté la "lluita" per fer efectiva com més aviat millor la declaració d'independència. "Potser hem perdut una ocasió, però ni nosaltres ni molta gent renunciarem. Iniciem una nova etapa de lluita perquè no podem suspendre els efectes de dos milions de vots a favor de la república".

La diputada cupaire ha argumentat que precisament la proclamació de la república catalana seria, a més, una "eina de negociació" per aconseguir un diàleg d'igual a igual amb l'Estat, però ha advertit que només es pot dialogar amb un interlocutor que reconeix drets, incloent-hi el d'autodeterminació.