CONTRA LA DUI

Serrat: "Un no se'n va a dormir espanyol i es lleva català"

El cantautor considera que seria "insensat" fer una declaració unilateral d'independència

El cantautor ha rebut l’Alta Distinció del Govern valencià amb motiu del 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. / MIGUEL LORENZO / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / València

El cantautor Joan Manuel Serrat ha demanat aquest dilluns que no hi hagi demà dimarts una declaració unilateral d'independència (DUI) a Catalunya. "Seria insensat, un no pot anar a dormir espanyol i llevar-se català al cent per cent", ha assenyalat a l'entrada del Palau de la Generalitat Valenciana, on ha rebut l'Alta Distinció del Govern valencià amb motiu del 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

El cantant català ha assegurat que hi ha encara "un espai gran per al diàleg" i ha demanat "un mínim de seny i maduresa". També ha remarcat que si els actuals dirigents no saben negociar han d'apartar-se perquè altres amb més capacitat i voluntat ho facin en el seu lloc. Serrat ha admès que no sap el que pot passar en els pròxims dies, però ha assenyalat que més enllà de les emocions i sentiments, el projecte independentista encara ha d'explicar molts detalls "als nivells baixos de l'economia, de la pasta, de qui paga això".

Pel que fa a les crítiques que ha rebut per la seva postura a l'assegurar que el referèndum de l'1-O no tenia garanties ha assenyalat que en el passat ja ha viscut "situacions semblants, doloroses i injustes" però ha destacat que se sent "amb coratge per defensar-ho".

Puig demana un pacte federal

A més de Serrat han rebut l'Alta Distinció de la Generalitat la catedràtica d'ètica i filosofia política Adela Cortina i Hortensia Herrero, presidenta de la fundació que porta el seu nom, per la seva tasca de mecenatge i contribució a la rehabilitació de béns del patrimoni artístic i cultural de la ciutat de València.

Després de les paraules de Cortina en nom dels premiats, ha tancat l'acte el president Ximo Puig, que ha recordat la manifestació de fa avui 40 anys en què mig milió de valencians van reclamar el seu Estatut d’Autonomia en un "dia d'unitat i reivindicació, de diferents banderes i idees i un objectiu compartit davant aquells que volien limitar la pluralitat d'Espanya".

Notícies relacionades

Puig ha apuntat que la dels valencians segueix sent una actitud de "lleialtat reivindicativa" i ha proposat que se segelli, amb els presidents autonòmics com a protagonistes, un Pacte territorial de la Moncloa "que estabilitzi un model federal i que d'una vegada per sempre respecti les singularitat entre els territoris i garanteixi la igualada entre els ciutadans".

Entre els seus objectius estaria acabar amb l'infrafinançament i infrainversions de la Comunitat Valenciana "que se'ns imposen pel fet de ser valencians". El president ha dit que no seran ells que augmentin "les tensions territorials" però ha assenyalat que "ja no hi ha dubte que l'immobilisme és la pitjor de les accions". "Els valencians no callarem, perquè una cosa és la prudència, fins i tot la paciència si observem voluntat de canvi i una altra de ben diferent abaixar el cap i això no ho farem", ha subratllat.