DEBAT SOBIRANISTA

Mas afirma que Catalunya encara no està preparada per a una "independència real"

L'expresident de la Generalitat considera que "per ser independent fan falta coses que encara no tenim, com control d'infraestructures, de duanes i fronteres", entre altres qüestions

cmontanyes40367572 artur mas171006172836

cmontanyes40367572 artur mas171006172836 / Alberto Estevez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha advertit en una entrevista al diari britànic 'Financial Times' que Catalunya encara no està preparada per a una "independència real".

Mas ha assenyalat que Catalunya "s'ha guanyat el dret a ser un Estat independent", però ha afegit que per ser-ho hi ha coses que Catalunya encara no té.

"Ens hem guanyat el dret a ser un Estat independent. La qüestió és ara com exercim aquest dret i aquí òbviament hi ha decisions a prendre. I aquestes decisions han de tenir un objectiu al cap: això no va només de proclamar la independència, sinó de convertir-se de veritat en un país independent", ha dit.

L'expresident ha reconegut que existeix un debat entre els líders sobiranistes sobre si ara és el moment de llançar una declaració unilateral d'independència, i ha emfatitzat la necessitat de ser pragmàtics i tenir en compte la reacció de Madrid.

"Per ser independents hi ha algunes coses que encara no tenim", ha afirmat Mas, apuntant a qüestions com el control territorial, la recaptació d'impostos i el sistema judicial.

Desmentiment de l'expresident

Després de la publicació de l'entrevista, l'oficina de premsa de l'expresident ha desmentit que Mas hagués dit que Catalunya no estigui preparada per a la independència real, i ha difós la transcripció exacta del fragment de l'entrevista: "Ens hem guanyat el dret a ser un país independent. La gran pregunta ara és com exercim aquest dret. I aquí hi ha decisions a prendre.  I aquestes decisions han de perseguir un objectiu: no com es proclama la independència, sinó com es fa efectiva. Perquè al final la declaració d'independència és un acte polític, formal i simbòlic ”, afirma Mas en la transcripció.

Notícies relacionades

La cita segueix així: "Per ser independent fan falta unes quantes coses que encara no tenim: control d'infraestructures, de duanes i fronteres, que la gent pagui a la Hisenda Catalana i una administració de justícia que faci complir les lleis del Parlament català. Fins que això no sigui operatiu, la independència no és real”.

Tobias Buck, el periodista de 'Financial Times' que va entrevistar Mas, ha replicat a la matisació de l'expresident i ha insistit en la seva interpretació de les paraules de Mas al seu compte de Twitter: "La cita està en la peça. Ell va dir que Catalunya encara no té les coses per ser un autèntic Estat independent, per exemple, control de fronteres, territori, etc.", ha tuitejat Buck.