EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

'Le Monde' critica les imatges "tramposes" de l'1-O

Algunes de les que s'han difós no corresponen a diumenge i altres que s'han apuntat com a falses són verdaderes

lemondebomberos

lemondebomberos

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

'Le Monde' alerta d'algunes "imatges enganyoses" que s'han difós sobre l'1-O. El diari francès ha assenyalat que la jornada de votacions va estar marcada "per la violència policial" a Catalunya, si bé "certes imatges impactants", algunes de les quals ja no apareixen als comptes de les xarxes que les van publicar, "han sigut manipulades".

Un dels exemples que exposa és un vídeo compartit milers de vegades a Twitter que mostra policies en actitud violenta al carrer. "La policia espanyola ataca els votants catalans", apuntava. En realitat, assenyala el diari, es tractava d'unes imatges del 14 de novembre del 2012, d'una manifestació contra l'austeritat a Tarragona, en què els participants van ser reprimits pels Mossos. 

També al·ludeix a una foto que va publicar a Twitter Josep Maria Mainat, exmembre de La Trinca. Al seu perfil de la xarxa social va penjar una imatge d'uns policies actuant respecte a uns manifestants que suposadament portaven una estelada i que va resultar que no era allà.

En un altre dels casos apareixia una imatge en què suposadament "valents bombers catalans" s'enfrontaven als policies. Corresponia, en realitat, a una altra manifestació del 29 de maig del 2013, també a Barcelona.

Notícies relacionades

També va ser sonada la foto difosa per l'eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa, que corresponia a una protesta de l'11 de setembre del 2016 a Xile.

A les xarxes socials també s'ha apuntat, en canvi, com a falsa alguna imatge de les càrregues policials que sí que corresponia a l'1-O. Com una de les que més havien circulat. A la protagonista, a qui van desallotjar els policies, l'havien situat el mateix dia en un altre lloc al costat d'Arnaldo Otegi. Però no era veritat.