REUNIÓ DEL PLENARI MUNICIPAL

Barcelona qualifica de "cop d'Estat encobert" la resposta de Rajoy a l'1-O

El ple critica la repressió policial i reclama la dimissió del president del Govern

La iniciativa, proposada pel PDECat, ERC i la CUP, prospera per l'abstenció de Colau

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Barcelona "rebutja l'escalada repressiva de l'Estat espanyol contra el poble català, els ajuntaments democràtics i el Govern de la Generalitat, i constata que la suspensió de l'autonomia de Catalunya i dels drets civils i polítics que s'està produint aquests dies és un cop d'Estat encobert". Aquest és el punt més significatiu d'una iniciativa aprovada aquest divendres pel ple municipal de l'ajuntament, marcat, com es podia esperar, pel referèndum de diumenge passat.

Tant el grup Demòcrata, el PDECat al consistori, com ERC i la CUP havien disposat iniciatives en suport del referèndum i contra l'actuació de les forces de seguretat de l'Estat. Van acabar pactant un text comú que inclou el punt esmentat al principi. Ha prosperat perquè els tres grups proposants hi han votat a favor i perquè el de Barcelona en Comú, capitanejat per l'alcaldessa, Ada Colau, ho ha permès amb la seva abstenció. El seu soci, el PSC, s'hi ha pronunciat en contra. És l'enèsima vegada que els companys de govern voten diferent en qüestions relacionades amb el procés sobiranista.

Agraïment

La proposició "felicita i dona les gràcies" a l'organització i a les entitats, voluntaris i ciutadans que "de forma pacífica i exemplar" van participar en el referèndum i que el van fer possible "tot i les agressions sofertes". El plenari també mostra la seva "solidaritat" amb els més de 300 ferits a Barcelona, més de 850 en total a Catalunya, que van resultar ferits per l'actuació de la policia i la Guàrdia Civil, i es compromet que el consistori els facilitarà assistència jurídica, com ja va anunciar aquesta setmana el tinent d'alcalde Jaume Asens.

El text "denuncia i condemna" l'actuació dels responsables de l'operatiu dels dos cossos policials així com la dels partits i entitats que "de forma directa o indirecta li han donat cobertura". Reclama la dimissió i el cessament dels "màxims responsables polítics de l'operatiu". En detall, s'exigeix que dimiteixin el president del Govern, Mariano Rajoy; el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; el subdelegat, Emilio Ablanedo, i es reclama la destitució del cap de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos. La proposició "exigeix" la retirada "immediata de tots els cossos policials i repressius que l'Estat espanyol manté a Catalunya".

Danys personals i materials

Els regidors demanen al Govern central que compensi els danys personals i materials causats per l'actuació policial i li demana que respecti "el mandat democràtic que emana del referèndum". En altres paraules: que en reconegui el resultat. Mostra el seu suport a les persones "detingudes per donar compliment al mandat del poble de Catalunya", en una al·lusió que es podria referir als que ja han sigut arrestats en el passat però també al·ludir al fantasma que sobrevola Catalunya aquests dies: la possible detenció imminent del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Poques sorpreses en el debat sobre la iniciativa. Pel grup Demòcrata, l'exalcalde Xavier Trias ha afirmat que Espanya és "una vergonya democràtica" a Europa a causa del que ha passat. El republicà Xavier Bosch considera que l'actuació de la Policia i la Guàrdia Civil va ser "un càstig a la ciutat de Barcelona". 

Per la CUP, Maria Rovira ha confiat que l'ajuntament tindrà clar "de quin costat està" en el conflicte entre el Govern central i el català, i ha defensat la ruptura immediata de Catalunya amb Espanya. La regidora de Ciutadans Carina Mejías ha qualificat de "matusseria" l'actuació del Govern central però no s'ha referit als ciutadans que van rebre els cops. Ha advertit que el seu grup no se sumaria a la "criminalització" de les forces de seguretat estatals.

L'estelada i l'estrella de David

El regidor del PP Alberto Fernández Díaz ha al·ludit al nazisme al dirigir-se a Trias: "Si vostè creu que la millor forma d'encarar el futur de Catalunya és que des de l'estelada s'assenyali els que no pensen com ells, altres ja ho feien amb l'estrella de David". El diputat no adscrit Gerard Ardanuy ha mostrat el seu suport a la iniciativa amb un discurs encès, en contrast amb el seu habitual to assossegat.

Notícies relacionades

El socialista Jaume Collboni ha afirmat que el PSC està en una posició mitjana: "No estem en el ‘a por ellos’ ni en el ‘Roma no paga a traïdors", ha dit, abans de criticar una possible declaració unilateral d'independència i, a la vegada, la possible intervenció de l'autonomia de Catalunya per part del Govern central.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha justificat que Barcelona en Comú no hagi votat a favor de la iniciativa per considerar que no abona la unitat: "Necessitem temps per a totes les formes de mediació possible".