Dos experts de l'ONU demanen a l'Estat que no vulneri llibertats davant l'1-O

Els relators David Kaye i Alfred de Zayas reclamen moderació i evitar la violència

Es mostren preocupats davant el desplegament policial a Catalunya

jcortadellas21603379 jlx15 naciones unidas  20 02 2013   nadine heredia160311130400

jcortadellas21603379 jlx15 naciones unidas 20 02 2013 nadine heredia160311130400 / JUSTIN LANE

2
Es llegeix en minuts

Dos experts independents de l'ONU han demanat avui moderació i "evitar actes violents" de qualsevol mena davant el referèndum sobiranista convocat a Catalunya l'1 d'octubre i suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional.

"Instem totes les parts a exercir la màxima moderació i a evitar actes violents de qualsevol mena en el context de les protestes pacífiques que es donin els pròxims dies", demanen en un comunicat els relators David Kaye i Alfred de Zayas.

Kaye és "relator sobre la promoció del dret a la llibertat d'opinió i expressió", i Alfred de Zayas s'encarrega de la "promoció d'un ordre internacional democràtic i equitatiu".

Els relators especials treballen de manera voluntària, no són personal de l'ONU i no perceben cap salari per la seva tasca, així que són independents de qualsevol govern o organització i actuen a títol individual.

Kaye i De Zayas indiquen en el comunicat que el 21 de setembre més de 4.000 agents de Policia van ser desplegats a Catalunya, amb una ordre del Govern d'"actuar en cas que se celebrés el referèndum il·legal".

"Ens preocupa que aquesta ordre i la retòrica que l'acompanya puguin augmentar les tensions i el malestar social", subratllen els experts. Els relators han estat en contacte amb el Govern espanyol respecte a la situació a Catalunya.

Els drets fonamentals

Kaye i De Zayas insten, a més, les autoritats espanyoles a garantir que les mesures adoptades de cara al referèndum "no interfereixin amb els drets fonamentals a la llibertat d'expressió, reunió i associació i participació pública".

"Independentment de la legalitat del referèndum, les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat de respectar els drets que són essencials per a les societats democràtiques", sostenen els dos relators.

Kaye i De Zayas sostenen que, des de la interlocutòria del Tribunal Constitucional que va suspendre el referèndum el 7 de setembre passat, "centenars de milers de catalans han sortit al carrer per protestar".

"Les tensions han augmentat, amb les autoritats registrant impremtes i confiscant materials electorals. Diversos llocs web relatius al referèndum han sigut bloquejats i les reunions polítiques al respecte s'han aturat", indiquen en referència al diàleg entre el Govern i la Generalitat.

"Diferents personatges polítics han sigut arrestats, i alhora els dirigents de les protestes massives han sigut acusats de sedició, un crim que comporta una pena màxima de 15 anys de presó", afegeixen.

Mesures estatals "preocupants"

"Les mesures que estem presenciant són preocupants perquè sembla que violen drets individuals fonamentals, limitant el flux d'informació pública i la possibilitat d'un debat obert en un moment crític per a la democràcia espanyola", assenyalen.

Notícies relacionades

El 7 de setembre passat, el Tribunal Constitucional va suspendre el referèndum a instàncies del Govern central, que considera que aquesta consulta vulnera obertament l'Estatut i la Constitució, "pretenent subvertir l'ordenament jurídic d'aplicació a Catalunya".

L'Executiu també sosté que les lleis aprovades pel Parlament per fer aquest referèndum suposen un "incompliment manifest de sentències judicials", amb l'objectiu d'"imposar un projecte excloent que divideixi la societat catalana".