La Comissió Europea admet per primera vegada la seva "preocupació" per Catalunya

El portaveu de Juncker adverteix que Brussel·les "està atenta" a les "conseqüències" del conflicte

Els estats europeus rebutgen ingerir-s'hi però no amaguen la seva creixent inquietud

zentauroepp40087619 european commission president jean claude juncker reads his 170914183133

zentauroepp40087619 european commission president jean claude juncker reads his 170914183133 / Jean Francois Badias

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez / Brussel·les

A deu dies del referèndum de l'1 d'octubre, la inquietud i el nerviosisme comencen a escampar-se a Brussel·les. Oficialment, la postura de les institucions europees segueix sense canviar: fer pinya amb Mariano Rajoy i una defensa absoluta de la Constitució espanyola i de l'ordenament jurídic intern. Però les tensions i els enfrontaments dels últims dies no han passat desapercebuts i comencen a afectar el debat públic europeu.

“Hi ha un pols i queden 10 dies per intentar arreglar-ho”, resumeix un alt funcionari europeu. La pilota, no obstant, segueix entre Barcelona i Madrid i la Comissió Europea, que lidera Jean-Claude Juncker, es resisteix a exercir el paper de mediació que alguns li reclamen. “Sobre Catalunya només puc dir que estic personalment preocupat per la situació però no afegiria una coma al que ha dit la Comissió, que això s'ha de resoldre a Espanya i tot el que pogués dir aquí no ajudaria a la situació, però ho seguim amb preocupació”, ha avisat aquest divendres el cap de gabinet del polític luxemburguès, Martin Selmyr.

Brussel·les és partidària de mantenir un perfil baix, perquè “una frase nostra pot embolicar encara més una situació que ja està prou embolicada”, apunten fonts de l'entorn de Juncker. I la mateixa postura mantenen la resta de socis europeus, reticents a ficar-se a la cuina política d'un veí però la situació els inquieta. “Estem seguint tot el procés amb gran, gran preocupació, sí”, admetia aquesta setmana en privat un alt càrrec d'un dels estats membres, qüestionat sobre si hi ha o no incomoditat per com està gestionant Espanya la crisi política interna més gran dels últims anys. “Però encara no estem preparats per entrar en cap especulació sobre possibles reaccions”, afegia.

Reunió de líders europeus

Aquest dilluns hi ha reunió de ministres d'Afers Europeus per abordar les negociacions del 'brexit' i divendres que ve, dos dies abans de la data de la consulta, cimera extraordinària de caps d'estat i de govern de la UE a Tallinn (Estònia). La presidència estoniana de la UE ha optat per evitar aquesta patata calenta i l'assumpte no és a les agendes. “Ho considerem com una qüestió interna per al Govern espanyol. És evident que ens preocupa a tots, però en aquest punt diem normalment que confiem en la democràcia”, subratllen.

La crisi de l'euro, l'auge del populisme o el greu cop del 'brexit' són algunes de les nuvolades que han amenaçat Europa recentment i els dirigents europeus no hi volen sumar nous fronts perquè crisi significa problemes i inestabilitat. “Hi pot haver conseqüències d'una forma o una altra. Haurem d'estar atents a les conseqüències, siguin quines siguin”, ha admès Selmyr.

Sobre aquest assumpte també s'hi han pronunciat el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, contundent i rotund, i els diferents grups polítics, que s'han llançat a exposar les seves visions i versions. Des del PP, que ha alertat de la utilització il·legal de dades per elaborar el cens, fins a ERC o el PDCat, que denuncien el setge que viu Catalunya, o el PSE, que demana la suspensió del referèndum com a pas previ al retorn al diàleg. De moment, si tenim en compte les portades dels principis mitjans europeus i les preguntes dels periodistes a Brussel·les, la batalla del relat es decanta per Catalunya.

Mig centenar d'eurodiputats demanen a Rajoy que faci marxa enrere

Gairebé mig centenar de diputats del Parlament Europeu, entre ells Jordi Solé, Josep Maria Terricabras, Ramon Tremosa i Ernest Urtasun, han enviat aquest divendres una carta al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en què alerten del “punt crític” en què es troba la situació a Catalunya i li demanen que faci marxa enrere en les accions policials dels últims dies i es comprometi en un diàleg polític amb les autoritats catalanes.

Notícies relacionades

“Les accions repressives i les amenaces de les autoritats espanyoles, principalment de la policia espanyola, contra funcionaris, alcaldes, mitjans, empreses i ciutadans no només són una violació dels drets fonamentals bàsics sinó un enfocament erroni a l'hora de gestionar la qüestió política”, alerten.

“Demanem al Govern espanyol que aturi les accions de repressió immediatament i que estableixi immediatament un diàleg polític”. Entre els firmants hi ha eurodiputats de 18 països i pràcticament tots els grups, excepte el PPE i el PSE.