L'Estat agafa el control dels Mossos davant el referèndum de l'1-O

El fiscal superior de Catalunya posa tots els cossos de seguretat sota el comandament d'un coronel de la Guàrdia Civil

2
Es llegeix en minuts
JESÚS G. ALBALAT / BARCELONA

El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha reunit aquest migdia a les 12 els comandaments a Catalunya de la forces de seguretat per comunicar-los una ordre segons la qual tots els cossos passen a estar coordinats sota un "comandament únic" del Ministeri de l'Interior de cara al referèndum de l'1-O. Aquest comandament és Diego Pérez de los Cobos, comandant de la Guàrdia Civil i director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de la Seguretat (SES).

Fonts del Ministeri rebutgen que la decisió suposi una retirada de competències als Mossos, com denuncia la Generalitat. Segons aquestes fonts, l'ordre respon a la necessitat de "reforçar el dispositiu de prevenció del delicte i de manteniment de l'ordre públic" i encarrega la seva coordinació a la Secretaria d'Estat de Seguretat (SES).

Des del Govern espanyol es recorda que aquest mecanisme de coordinació és el que es va disposar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils i "ningú va pensar que això atemptava contra qualsevol altre cos policial o institució pública". 

■ Referèndum sobre la independència de Catalunya: últimes notícies en directe

El coronel de la Guàrdia Civil Pérez de los Cobos serà qui estarà al capdavant d'aquesta tasca de coordinació, com a "director tècnic". Pérez de los Cobos està present en la reunió de la fiscalia, en què participen els comandaments de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra.

Va ser en una reunió que es va celebrar dijous passat amb els mateixos protagonistes on el fiscal va advertir de l'ordre que es preparava, després d'expressar la seva queixa al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, per la poca implicació de la policia catalana per impedir l'1-O

Notícies relacionades

L'ordre de coordinar totes les forces de seguretat sota un comandament únic del Ministeri de l'Interior i sota supervisió de la fiscalia obeeix a la intenció de "garantir la capacitat suficient" per donar compliment a les instruccions de la fiscalia i els jutges que no es porti a terme un referèndum il·legal", segons fonts governamentals, que subratllen que l'ordre ve de la fiscalia i no de l'Executiu de Mariano Rajoy.

Després de la reunió a la fiscalia, el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha assegurat que "prendre'ls el comandament als Mossos" no silenciarà l'independentisme. "Ens podran prendre el comandament dels Mossos, acusar-nos de sediciosos i ofegar les institucions catalanes. Però no ens silenciaran. Guanyarem", ha publicat al seu compte de Twitter.