ENTREVISTA

Maza: "L'1-O serà delictiu encara que el cometin dos milions de persones"

El fiscal general de l'Estat considera que la Generalitat està "enganyant els ciutadans" perquè participin en el referèndum

dcaminal38909561 madrid 16 06 2017  desayuno informativo organizado por nueva170616113208

dcaminal38909561 madrid 16 06 2017 desayuno informativo organizado por nueva170616113208 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha insistit aquest dilluns que el referèndum independentista de l'1 d'octubre, suspès pel Tribunal Constitucional, és il·legal per molta participació que tingui. D'aquesta manera, Maza ha rebutjat un dels arguments dels sobiranistes, que reclamen una afluència massiva a les urnes per dotar de legitimitat la consulta.

"Que el cometin dos milions de persones no impedeix que el fet sigui delictiu", ha manifestat el fiscal general en declaracions a Antena 3, després d'advertir que en cas que s'hagi d'actuar contra molta gent des de la fiscalia, s'optarà en primer lloc per actuar contra "els principals responsables".

Maza també ha negat l'argument del dret a decidir: "No existeix el dret a decidir sobre tot i sobre qualsevol cosa, existeix el dret que t'atorguen les lleis". I el referèndum, ha afegit, "no té suport legal es miri per on es miri", per això ha reclamat al Govern català que no "enganyi la gent dient que no es preocupin, que és legal".

Notícies relacionades

El fiscal general ha explicat, així mateix, que en les diligències d'investigació contra els més de 700 alcaldes que donen cobertura a l'1-O encara no s'imputa cap delicte. Se'ls ha citat, ha explicat, per preguntar-los si han firmat decrets i si saben que l'1-O és un acte il·legal. En tot cas, en funció de la marxa dels esdeveniments, s'investigarà si han comès possibles delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, delicte aquest últim que comporta penes de presó.

En referència als membres de la Generalitat, Maza ha afirmat que l'Estat de dret "és molt fort i per més que hagi sigut elegit també hi ha altres lleis". "El fet que una persona surti elegida no l'autoritza a fer el que vulgui", ha afegit.