CAMPANYA PER L'ABSTENCIÓ

Gairebé un miler de personalitats d'esquerres qualifiquen l'1-O d'"estafa antidemocràtica"

Un manifest subscrit, entre altres, per Juan Marsé, Isabel Coixet, Rosa Maria Sardà i Javier Cercas crida a no participar en el referèndum

manifiesto

manifiesto

4
Es llegeix en minuts

Prop d'un miler d'artistes, intel·lectuals i professionals que la majoria es defineixen "d'esquerres" han subscrit un manifest titulat '1-O Estafa antidemocràtica' en què fan una crida a no participar en el referèndum que pretén celebrar el Govern de la Generalitat l'1 d'octubre.

Els firmants afirmen que són "de variada adscripció ideològica i de diferents cultures polítiques", però subratllen que tots ells "han lluitat per les llibertats contra el franquisme, contra el terrorisme i contra la guerra, pels drets de les dones i de les minories socials, i ara contra les retallades i la corrupció" i que "rebutgen les polítiques del Govern de Rajoy". Entre els noms de les persones que han subscrit el manifest hi ha tant personalitats catalanes com Isabel Coixet, Juan Marsé, Javier Cercas, Rosa Maria Sardà, Joaquim Oristrell o Mariscal, com de la resta d'Espanya.

Una convocatòria "no transparent"

El document, impulsat per l'associació Retallades Zero i publicat aquest diumenge al diari 'El País', defineix la convocatòria com una "trampa" i demana a la ciutadania que no hi participin ni votin, argüint que es tracta d'una convocatòria "no transparent" i elaborada "en secret i d'esquena al Parlament, a última hora i sense temps per a un debat tranquil que permeti expressar-se a totes les opcions en condicions d'igualtat".

Així mateix, critica que la convocatòria "no estableix un mínim de participació" i pretén que una diferència d'un sol vot sense el suport majoritari de la ciutadania permeti fer una declaració unilateral d'independència, i recorda que "no hi ha un cens oficial, cosa que pot donar lloc a tot tipus d'arbitrarietats".

Els firmants, entre els quals també hi ha Miguel Ríos, Javier Marías, Rosa Montero, Fernando Colomo, Marisa Paredes i Juan José Millás, es mostren convençuts que "és possible un futur comú, lliurement elegit, en el marc d'una Espanya plural on estiguin reconegudes totes les identitats dels pobles que la integren", i per això demanen als ciutadans catalans que rebutgin la iniciativa unilateral del Govern per ser "l'oposat a un exercici lliure de decisió del poble de Catalunya".

Aquest és el manifest '1-O Estafa Antidemocràtica'

"La convocatòria de l’1-O feta per Puigdemont i el seu Govern és una trampa per a tota la societat catalana que no podem avalar amb el nostre vot.

Primer. La convocatòria no és transparent. S’ha fet mitjançant una “llei de referèndum” elaborada en secret i d’esquena al Parlament, s’ha aprovat a última hora, i sense temps per a un debat tranquil que permeti expressar-se a totes les opcions en condicions d’igualtat.

Segon. No estableix un mínim de participació, però es pretén que el resultat sigui vàlid amb tan sols un vot de diferència, podent fer una declaració unilateral d’independència en 48 hores, sense el suport d’una majoria de la població catalana. A poques setmanes de l’1-O no hi ha un cens oficial, cosa que pot donar lloc a tot tipus d’arbitrarietats.

Tercer. S’han relegat i marginat les forces polítiques de l’oposició, sostraient els drets democràtics més bàsics als membres del Parlament, canviant el reglament, escurçant els temps i impedint el dret d’esmena i el debat parlamentari. I això es fa utilitzant una majoria parlamentària que no es correspon ni amb el 50% dels vots.

Quart. Han aprovat de manera “exprés”, en un sol dia, tant la “llei de referèndum” com les anomenades “lleis de desconnexió”. Són decisions de transcendència vital per a tota la ciutadania de Catalunya i les generacions futures i es poden executar en qüestió d’hores. No busquen que el poble català decideixi lliurement i conscientment, sinó una declaració unilateral d’independència.

I cinquè. L’1-O és una convocatòria unilateral. Puigdemont i el seu Govern diuen que actuen en nom de la majoria de la societat catalana, però les forces en què es recolzen no representen més que el 36% del cens electoral.

Qualsevol demòcrata, a banda de la seva posició davant de la independència, ha de rebutjar aquesta convocatòria, impròpia d’una democràcia i tramposa.

Per tot això, els i les sota signants, persones d’esquerres, de variada adscripció ideològica i de diverses cultures polítiques, que hem lluitat per les llibertats contra el franquisme, contra el terrorisme i contra la guerra, pels drets de les dones i de les minories socials, i ara contra les retallades i la corrupció, que rebutgem les polítiques del govern de Rajoy, i amb el convenciment què és possible un futur comú, lliurement elegit, en el marc d’una Espanya plural on es reconeguin totes les identitats dels pobles que la integren:

Rebutgem l’1-O com una estafa antidemocràtica. I cridem a no participar en aquesta convocatòria, que és l’oposat a un exercici de lliure decisió del poble de Catalunya."

Les personalitats de Catalunya que firmen el manifest

A la pàgina web del manifest '1-O Estafa Antidemocràtica' es pot veure la llista dels firmants. Estan repartits en diverses categories: personalitats de Catalunya, de la resta d'Espanya, organitzacions polítiques i socials catalanes, polítics i activistes socials, sindicalistes, professors d'Universitat, mestres, estudiants, medicina i sanitat, mitjans de comunicació, professionals, autònoms i pimes, treballadors, pensionistes i ciutadans.

Notícies relacionades

A continuació, la llista de personalitats de Catalunya:

Alfonso de Vilallonga, músic; Alicia Vela, artista docent; Anna Estany, catedràtica; Antonina Rodrigo, escriptora; Antonio Doñate, ex-president de l'Audiència de Barcelona i fundador de Jutges per a la Democràcia; Carlos Jiménez Villarejo, ex-fiscal Anticorrupció de Catalunya; Carmen López, editora; Concha García, poeta; Cristian Martí-Menzel, agent literari; Eduardo Moga, poeta; Esteban Cabal, portaveu Els Verds-Grup Verd; Esteban Maroto, dibuixant de còmic; Félix Ovejero, escriptor; Ignacio Martínez Pisón, escriptor; Isabel Coixet, directora de cine; Javier Cercas, escriptor; Javier Marías, escriptor i membre de la RAEL; Javier Mariscal, dissenyador; Joaquín Oristrell, director de cine; Jordi Grau, director de cine; José Antonio Gimbernat, filòsof; José Enrique Martínez Lapuente, escriptor; José Luis Guerín, director de cine; Juan Marsé, escriptor; Julieta Serrano, actriu; Lidia Falcón, presidenta del Partit Feminista; Manuel Cruz, catedràtic de filosofia UB i diputat PSC-PSOE Congrés; Miguel Riera, editor; Mónica Randall, actriu; Montserrat Pratdesaba (Big Mama Montse), cantant de blues; Nazario, dibuixant de còmic; Nuria Suárez, coportaveu de Retallades Zero; Paco Frutos, exsec. gral. PCE; Pilar Royo, historiadora; Prudencio Colmenero, sec. gral. comunicaciones UGT Catalunya; Ricardo Cano Gaviria, escriptor; Rosa Lentini, escriptora; Rosa Maria Sardà, actriu; Vicente Serrano, pt ACP; Victoria Abellán, catedràtica emèrita de Dret de la UB; Victoria Camps, catedràtica de Filosofia de la UAB.