L'FBI envia un equip a Espanya pels atemptats de Barcelona i Cambrils

Policies de França i Bèlgica també s'han desplaçat en relació amb aquests atacs

jjubierre40077104 barcelona 12 9 2017   control de mossos en la rambla a la al170912200416

jjubierre40077104 barcelona 12 9 2017 control de mossos en la rambla a la al170912200416 / JULIO CARBO

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

A més dels Mossos d’Esquadra, sobre els quals recau el pes fonamental de la investigació dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, i de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia, que s’estan encarregant de les indagacions relatives a les possibles connexions internacionals de la cèl·lula, en el treball policial per aclarir aquells atacs hi estan participant també l’FBI, la policia federal dels EUA, així com experts antiterroristes de les policies de França i Bèlgica.

Segons ha pogut saber aquest diari de fonts pròximes a les indagacions, l’FBI ha enviat un equip de cinc agents especials a Espanya en relació amb els atacs terroristes de Barcelona i Cambrils. La raó de l’arribada d’aquest equip d’agents ha sigut que en els atemptats, concretament a causa de l’atropellament a la Rambla, va morir un ciutadà nord-americà, cosa que fa imperatiu que les autoritats policials d’aquest país investiguin les circumstàncies de la seva mort.

És molt habitual que l’FBI enviï equips d’agents especials als països que han patit atemptats gihadistes. En alguns casos, sobretot quan es tracta de països en desenvolupament, aquests agents proporcionen assessorament així com mitjans tecnològics per poder investigar aquestes accions terroristes. Així va passar per exemple després dels atemptats de Casablanca (Marroc) del 2003.

En el cas dels atemptats de Barcelona, els agents de l’FBI no tenen competències executives de cap mena; és a dir, no poden investigar pel seu compte. Tampoc poden integrar-se en els equips de mossos, guàrdies civils o policies nacionals que investiguen els atemptats. Qualsevol petició sobre proves, informes judicials o pericials ha de realitzar-se per via judicial des dels EUA.

Sí que poden sol·licitar als investigadors del cas informació d’intel·ligència, així com entrevistar els ciutadans nord-americans que hagin sigut víctimes o testimonis dels atemptats.

Notícies relacionades

L’FBI no és l’únic cos policial estranger que ha enviat investigadors a Espanya per interessar-se pels atemptats de Barcelona. Així, des de França va arribar un equip d’investigadors els dies posteriors a l’atemptat. El mateix va passar amb Bèlgica, que també va enviar un equip d’experts. Els dos països han patit greus atacs gihadistes de cèl·lules que han actuat en nom de l’Estat Islàmic i existeix un interès mutu entre totes les forces policials de determinar si els grups que han actuat a Brussel·les, París i Barcelona poguessin estar connectats d’alguna manera.

Pista parisenca

De fet, una de les principals línies d’investigació sobre les ramificacions a l’estranger de la cèl·lula passa per França. Els investigadors consideren rellevant el viatge que dos membres del comando van realitzar a París el 12 i el 13 d’agost, a penes uns pocs dies abans de l’atemptat. Per ara, es desconeix a qui van veure, encara que es van allotjar en un hotel situat a penes a vuit quilòmetres de l’apartament on, la setmana passada, la policia francesa va trobar una petita quantitat de TATP i va detenir tres persones.