LA RESPOSTA DE RAJOY

El Govern central adverteix a Mossos i a alcaldes que han d'impedir l'1-O

El Consell de Ministres autoritza Rajoy a recórrer la llei de desconnexió

L'Executiu reconeix que el preocupa que hi hagi "violència" als carrers

zentauroepp40004750 madrid 08 09 2017 politica  rueda de prensa tras la reunion 170908141113

zentauroepp40004750 madrid 08 09 2017 politica rueda de prensa tras la reunion 170908141113 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, ha advertit aquest divendres als alcaldes catalans i a tots aquells ciutadans que podrien col·laborar com a voluntaris en la celebració de l'1-O que "sense llei no hi ha democràcia" i "el deure de tots és complir la llei". Així mateix, ha manifestat que no té dubtes que els Mossos "obeiran" el fiscal general de l'Estat, "com ho faran tots els funcionaris", després de l'ofici enviat per José Manuel Maza a la Fiscalia Superior de Catalunya perquè les forces de seguretat obrin atestats i intervinguin davant qualsevol actuació tendent a l'organització del referèndum

El també ministre d'Educació els ha recordat a tots ells que després de la suspensió per part del Tribunal Constitucional de la consulta d'autodeterminació, qualsevol acció encaminada al desenvolupament d'aquesta consulta suposaria "col·laborar en una il·legalitat" i per tant "hauran de tenir en compte les conseqüències".

Méndez de Vigo ha llançat aquesta advertència en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que ha facultat Mariano Rajoy a interposar un recurs contra la llei de transitorietat aprovada dijous a la matinada pel Parlament català. Aquesta impugnació es produirà quan el Govern publiqui la llei de ruptura, fet que encara no s'ha produït. 

La decisió se suma als quatre recursos que l'Executiu va presentar dijous i van ser acceptats pel Constitucional, que, atenent la petició governamental, va suspendre el referèndum i va advertir el Govern, els seus alts càrrecs i els alcaldes catalans. 

El Consell de Ministres també ha aprovat impugnar la llei que preveu posar en marxa una hisenda catalana, amb l'argument que vulnera les competències exclusives de l'Estat en aquesta matèria. 

Notícies relacionades

En aquest context, Méndez de Vigo no ha descartat que el Govern central usi l'article 155 de la Constitució, que permet treure competències a la Generalitat, per impedir que es reediti la celebració d'una consulta catalana com la del 9-N. Si bé, fonts governamentals precisen que, en primer lloc, Rajoy vol anar de la mà del PSOE en cada un dels passos a fer, i els socialistes no veuen amb bons ulls que la situació vagi tan lluny. Tot depèn, expliquen, dels passos que faci la Generalitat. 

Per això, la intenció de l'Executiu en aquests moments, afegeixen, és "abaixar el suflé". En aquest context, Méndez de Vigo ha subratllat en diverses ocasions la importància de "restaurar la consciència cívica" i la "convivència" a Catalunya. I ha reconegut que al Gabinet de Rajoy el preocupa la possible "violència" als carrers i, per això, ha fet una crida a la societat catalana perquè "rebutgi que els extremismes promoguin altercats".