Aprovada la llei de transitorietat jurídica

Junts pel Sí i la CUP fan valer la seva majoria després d'un altre llarg i crispat debat

La norma defineix l'arquitectura legal d'una Catalunya independent si venç el sí en l'1-O

rjulve39974648 el portaveu parlamentari de csqp  joan coscubiela  protesta 170907210804

rjulve39974648 el portaveu parlamentari de csqp joan coscubiela protesta 170907210804 / Pere Francesch

4
Es llegeix en minuts
Xabier Barrena / Fidel Masreal / Barcelona

La majoria parlamentària independentista de Junts pel Sí i la CUP ha aprovat a les 12 i 48 minuts de la matinada la llei de transitorietat jurídica, la qual suposa una declaració d'independència en diferit ja que regula les normes de l'Estat català en cas de victòria del 'sí' en el referèndum de l'1-O. L'oposició --com va fer amb la llei del referèndum-- s'ha absentat de la votació, després del debat, com va passar aquest dimecres amb la llei del referèndum, excepte el grup de Catalunya Sí que es Pot. El resultat de la votació ha sigut de 71 vots a favor, 10  en contra (els de Catalunya Sí que es Pot) i cap abstenció.

El debat de la llei ha vingut precedit, com amb la llei del referèndum, de més de deu hores de bronca parlamentària entre els independentistes i la resta de grups, que han denunciat que es tornaven a trepitjar drets de les minories al tirar endavant la llei sense les garanties habituals de la tramitació legislativa. Junts pel Sí i la CUP han acusat l'oposició novament de filibusterisme parlamentari per interrompre el ple en diverses ocasions per demanar reconsideracions de decisions de la majoria independentista.

"Ser o no ser"

Finalment, a les onze tocades de la nit, s'ha produït el debat final de la llei en què Junts pel Si ha argumentat, a través del diputat Jordi Orobitg, que es tracta de conèixer les conseqüències en cas de victòria del 'sí' en el referèndum: "L'entrada en vigor de la llei de transitorietat amb el procés constituent per a la creació de la República i la seva ratificació en referèndum". "Amb la llei posem en mans del poble les eines per construir la Constitució del nou Estat", ha afegit. "“Ser o no ser, ser un Estat independent en forma de República de dret, democràtica i social o no ser-ho, estem cridats a respondre aquesta pregunta sense por votant l'1-O”, ha proclamat el diputat sobiranista, que ha descrit la llei com una norma que “dissenya un marc legal per fer la transició entre ordenaments jurídics sense condicionar-los políticament ni ideològicament”.

El portaveu de la CUP, Benet Salellas, ha recordat que el referèndum neix de la voluntat de no prolongar l'anomenat processisme, l'ús de l'objectiu independentista amb el fi electoral. I la llei de transitorietat complementa la consulta vinculant ja que “enterra el règim del 78”. L'anticapitalista ha recordat que el text amplia la “nacionalitat catalana”, respecte a l'actual, en tant que espanyola: “El cens de les eleccions constituents serà més gran que l'actual”. Respecte a la suspensió del TC, produïda tot just 50 minuts abans, Salellas ha recordat als postconvergent que el seu gran lema, ‘de legalitat a legalitat’, “a vegades no és possible”.

L'oposició carrega contra la norma

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha assegurat que la llei "no s'aplicarà mai". "El que estan fent és tan greu que avui tots els grups de l'oposició que tenim més vots que els que recolzen el Govern, coincidim que que estan trepitjant les regles del Parlament i els drets dels catalans". La diputada ha assegurat que diputats de l'antiga Convergència no es creuen el contingut de la llei: "Molts diputats de Junts pel Sí no es creuen aquest engany, però no s'atreveixen a reconèixer-ho en públic". I ha advertit que està en risc l'autonomia de Catalunya: "No és que sigui il·legal, és que han abandonat l'àmbit de joc democràtic”.

Miquel Iceta, líder del PSC, ha carregat contra el contingut de la norma: "És un despropòsit jurídic monumental, pretén liquidar la Constitució i l'Estatut per un model d'escassa qualitat democràtica, inspirat no sé si a Kosovo o Montenegro". Respecte a això, ha pronosticat que "anirà directament a la paperera de les iniciatives legislatives primer suspeses i després anul·lades; pot comportar sancions encara que en aquest cas puguin ser autoinfligides". I ha carregat contra el rebuig dels grups independentistes de fer passar la llei per un informe dels juristes del Parlament i el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya. Iceta ha anunciat la presentació d'un recurs d'empara davant el Constitucional.  

Notícies relacionades

El portaveu de Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha culpat la majoria independentista d'“haver entregat la bandera de la democràcia al PP, al partit de la cadena perpètua i d'‘el carrer és meu’ de Fraga”. “S'han polit en 48 hores tot el capital democràtic emmagatzemat durant cinc anys”, ha lamentat Coscubiela abans de preguntar, directament a la bancada de Junts pel Sí: “¿Quina necessitat tenien de tirar endavant una llei que és paper mullat?”, en referència a la llei de transitorietat.

Per la seva banda, el líder del PPC, Xavier García Albiol, en un discurs íntegrament en castellà, ha carregat les tintes contra el contingut de la llei ("les institucions democràtiques no permetran que a Catalunya hagi ni un sol minut una doble legalitat") i sobre els procediments adoptats per l'independentisme per aprovar la llei. "El seu projecte ha fracassat, el seu procés de radicalització avergonyeix qualsevol persona decent amb un mínim respecte a la democràcia”, ha afirmat, insistint que no es consumarà "la ruptura" independentista. "Buscant els aplaudiments dels polítics més radicals d'Europa, posen en greu risc les institucions catalanes i l'autogovern de Catalunya”, ha afegit, en un discurs en què finalment ha demanat a la resta de l'oposició una actuació conjunta contra el procés sobiranista.