REPTE A L'ESTAT

Puigdemont fa una crida a pressionar els alcaldes que no cedeixen locals per a l'1-O

El president reclama als ciutadans que "no es deixien enganyar" per aquells "que no mouran ni un dit perquè puguin votar"

"Per cada amenaça, 10 il·lusions; per cada cara d'enfadat, 10 somriures, i per cada intent de boicotejar la votació, 10 votants més", proclama

cmontanyes39982534 el president de la generalitat  carles puigdemont  signa i p170906225322

cmontanyes39982534 el president de la generalitat carles puigdemont signa i p170906225322 / Twitter

3
Es llegeix en minuts
Agències / Barcelona

La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar divendres davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una querella contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i tot el seu govern pels presumptes delictes de prevaricació desobediència al no haver fet cas de la prohibició del Tribunal Constitucional de no permetre actes vinculats al full de ruta independentista. També hi han afegit el de malversació de cabals públics, que, en cas de condemna, comportaria penes d'ingrés a la presó. La querella se centra en la firma aquest dimecres per part del màxim responsable de la Generalitat i els membres del seu gabinet de la convocatòria del referèndum i la llei que el permet, després de l'aprovació d'aquesta llei per part del Parlament i amb els vots favorables de Junts pel Sí i la CUP.

La fiscalia sol·licita en la querella, a més de la declaració dels acusats, mesures cautelars, com la interrupció de la pàgina web de la Generalitat sobre el referèndum i el bloqueig del seu accés, a la vegada que interessa que s'adopti aquesta mateixa petició respecte a qualsevol mitjà de comunicació telemàtic, xarxa social o web que dugui a terme la mateixa activitat.

Mesures cautelars

També sol·licita que es remeti ofici en aquest sentit a tots els mitjans de comunicació escrits o audiovisuals, públics o privats, amb seu a Catalunya, i els demana amb advertències legals perquè imparteixin les instruccions pertinents a fi d'impedir la inserció de qualsevol mena de publicitat institucional o propaganda sobre el referèndum. També demana que es requereixi a tots els ajuntaments catalans que no facilitin mitjans per celebrar l'1-O i a les forces de seguretat de l'Estat perquè intervinguin tota mena de material destinat al referèndum. I, per últim, també exigeix que s'acordin mesures cautelars per a l'assegurament de les responsabilitats pecuniàries en què poguessin incórrer els querellats, incloent-hi l'exigència de fiança i, quan pertoqui, embargament de béns. 

La querella detalla que els membres del Govern català han actuat amb "absolut menyspreu" a la "reiterada" decisió del Tribunal Constitucional que prohibeix qualsevol acte que comporti un referèndum independentista, "dinamitant" així el sistema de distribució de competències establert en el model d'ordenació territorial de l'Estat recollit a la Carta Magna. I afegeix que l'"arbitrarietat" de les decisions preses pels querellats radica no ja en la desobediència de les decisions del Constititucional, sinó que van dirigides a "l'adopció d'uns acords que impliquen un rebuig exprés a la força d'obligar" de la mateixa màxima norma, "substituint així l'ordenament jurídic vigent per la seva pròpia voluntat".

La fiscalia també ha presentat una querella contra els membres de la Mesa del Parlament, entre ells la presidenta, Carme Forcadell, per haver permès, precisament, la tramitació de la llei del referèndum. La jutge del TSJC Maria Eugènia Alegret ja té obert un procés judicial contra alguns membres de la Mesa per presumptament no haver fet cas dels acords del Constitucional.

Maniobres i diner públic

Notícies relacionades

La querella també destaca que la denominada llei de referèndum "és una argúcia fraudulenta" per donar "una tosca aparença de legalitat al que no és sinó una flagrant violació de la Constitució i de l'Estatut d'Autonomia". I va més enllà a l'afirmar que els acusats van aplicar aquesta norma "amb plena conseqüència" que seria suspesa, com així ha passat. Així mateix, inclou el delicte de malversació perquè és "evident" que la celebració d'una consulta "inconstitucional" implica una "despesa de diner públic".

La fiscalia també ha presentat una querella contra cinc membres de la Mesa del Parlament per haver permès, precisament, la tramitació de la llei del referèndum. Els querellats són: Carme Forcadell, Lluís Guinó, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet. La jutge del TSJC Maria Eugènia Alegret ja té obert un procés judicial contra alguns membres de la Mesa per presumptament haver ignorat els acords del Constitucional.