conflicte parlamentari

Podem planteja trencar Sí que es Pot si Coscubiela segueix de portaveu

"Si ICV no ho veu igual, qui se n'ha d'anar de la coalició és ICV", diuen a la formació morada

Nuet, a primer línia, a la seu de Catalunya Sí que es Pot.

Nuet, a primer línia, a la seu de Catalunya Sí que es Pot. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya Sí que es Pot ha viscut en conflicte permanent des del seu naixement. La coalició parlamentària va néixer arran de la victòria d'Ada Colau, però sense una part clau al no poder integrar el partit de l'alcaldessa, Barcelona en Comú. Sense el seu lideratge s'ha convertit en una pugna contínua entre ICV i Podem, amb EUiA intentant mediar. La coalició, que va tornar a entrar en combustió dimecres, podria saltar pels aires. Podem exigirà a ICV el relleu de Joan Coscubiela, portaveu de Sí que es Pot, i en cas contrari asseguren que el tripartit es trencaria.

"No ens imaginem com Sí que es Pot pot continuar amb Coscubiela de portaveu", expliquen fonts de Podem. "Després del ple ens reunirem amb el Consell Ciutadà per veure què fem, però de les tres organitzacions que formen Sí que es Pot dos entenen que el que va passar dimecres és intolerable. Si ICV no ho veu igual el que se n'ha d'anar és ICV". Tres dels seus diputats van abandonar l'hemicicle, amb Joan Josep Nuet (d'EUiA), indignats després que Coscubiela decretés que només Lluís Rabell explicaria el posicionament de la coalició sobre la llei del referèndum, tot i que s'havia acordat que també intervindria el podemista Albano Dante Fachin. Des d'ICV es va defensar que l'acord era que Podem parlés només si hi havia més d'un torn d'intervenció. 

Notícies relacionades

Tot i que finalment s'havia acordat l'abstenció, les intervencions de dimecres al matí de Coscubiela i Fachin ja havien demostrat dues visions gairebé contraposades sobre l'1-O. Fet que ja es va visibilitzar en la presentació de la llei del referèndum, a la qual ICV no va voler assistir però sí que hi van assistir els podemistes Albano Dante Fachin, Joan Giner i Àngels Martínez, així com el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet. Els mateixos, precisament, que van abandonar l'hemicicle quan Coscubiela va impedir la intervenció de Fachin. 

Això confirma la nostra teoria que ICV està intentant controlar espais que en teoria haurien de ser plurals. I això és la manera com entenen la pluralitat, des del 'mano jo'", assenyalen fonts de Podem, que ja ha amenaçat amb trencar Sí que es Pot dues vegades, en els dos casos per posar en qüestió el poder d'ICV i el seu portaveu. Nuet, que ha fet de mitjancer en les anteriors ocasions, ha intentat tornar a jugar aquest paper tot i el seu enuig del dia anterior. "Segur que avui Coscubiela és més conscient que la pluralitat pot ser més ben gestionada". S'haurà de veure si aquest incendi també s'aconsegueix apagar (pensant que aquesta fórmula ja no es repetirà en les pròximes eleccions, en què es presentarà el nou partit de Colau, Catalunya en Comú) o la tercera és la bona i la coalició que ja va néixer coixa acaba saltant definitivament pels aires.