debat sobiranista

Sí que es Pot s'abstindrà en la llei del referèndum per evitar fracturar-se

ICV, EUiA i Podem pacten per evitar tornar-se a dividir per aquesta qüestió

Pisarello crida a participar en l'1-O i aposta pel 'sí' a la independència

Nuet, a primer línia, a la seu de Catalunya Sí que es Pot.

Nuet, a primer línia, a la seu de Catalunya Sí que es Pot. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona en Comú no és present al Parlament, però diversos dels integrants dels comuns (com ICV i EUiA, a més de la diputada podemista Jéssica Albiach) sí. Per això, un dels focus d'interès en el ple d'aquest dimecres és veure què farà la coalició parlamentària amb la votació de la llei del referèndum, després que evidenciés la seva divisió en la presentació, a la qual ICV no va voler anar. Finalment, no hi haurà divisió de vot i s'optarà per l'abstenció.

Després de moltes negociacions, s'ha aconseguit consensuar una postura comuna. "Hi havia gent a favor i en contra, però havíem de donar una sola posició. Davant les visions diferents, l'abstenció permet que no es converteixi en un focus de conflicte", expliquen des de fonts de la coalició. Catalunya Sí que es Pot votarà en contra de les alteracions de l'ordre del dia, però s'abstindrà sobre la controvertida llei.

Les últimes setmanes membres de la coalició han estat parlant amb la CUP per intentar posar-se d'acord amb alguna de les esmenes ja redactades. Però saben que el principal però que li posen a la norma, donar caràcter vinculant al referèndum i que es plantegi declarar la independència 48 hores després de l'1-O si guanya el 'sí', no és plantejable.

Notícies relacionades

Sí que es Pot evita situar-se al costat del PSCCiutadans i el PP i quadra amb el relat que els comuns fa temps que defensen d'estar disposats a participar en l'1-O, tot i considerar-lo una mobilització. En aquesta línia s'ha d'entendre la pregunta que el partit d'Ada Colau planteja presentar a la militància ("¿Catalunya en Comú ha de cridar a la participació en la mobilització de l'1-O?"), enunciat que haurà de ser aprovat per la coordinadora de la formació aquest dissabte i que la militància votarà del 12 al 14.

En aquesta clau també s'han d'interpretar les declaracions del primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha plantejat aquest dimarts participar l'1-O en un article a 'Crític'. "En aquest context, quedar-se a casa no sembla una alternativa", ha assenyalat el regidor, que ha anat més enllà i s'ha mostrat disposat a votar 'sí', perquè considera que "pot ser una manera de rebel·lar-se contra l'autoritarisme centralista". Un posicionament que ha despertat tota mena de reaccions però cap de tan controvertida com la de Xavier García Albiol. "Hauries de ser una miqueta més agraït amb el país que et va donar acollida i una oportunitat", l'ha etzibat a Twitter, en referència a l'origen argentí de Pisarello.