Montoro amenaça amb enviar els 'homes de negre' a la Generalitat si gasta un euro en el referèndum

Junqueras certifica cada setmana a Hisenda que no destina fons a l'1-O, segons ha revelat el ministre

El PDCat acusa el Govern espanyol de practicar la "política de la por" davant els independentistes

zentauroepp39879959 madrid 32 08 2017 economia comparecencia del ministro de hac170831122733

zentauroepp39879959 madrid 32 08 2017 economia comparecencia del ministro de hac170831122733 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha advertit aquest dijous que si la Generalitat destina un sol euro a finançar la celebració del referèndum independentista de l'1-O, el seu departament aplicarà les "mesures coercitives" previstes en la llei d'estabilitat pressupostària, que, segons ha recordat, inclouen el possible enviament d'"experts" per controlar la gestió de les finances autonòmiques.

Montoro ha comparegut aquest dijous a la Comissió d'Hisenda del Congrés dels Diputats per explicar la decisió adoptada el 21 de juliol per la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics (CDGAE) per la qual se sotmet la Generalitat a l'obligació de certificar cada setmana que no es destina cap quantitat a finançar la celebració de l'anunciat referèndum l'1-O. En cas d'incomplir aquest requisit, Hisenda podria suspendre l'entrega de fons a la Generalitat a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

Pla d'ajust

El ministre ha fet un pas més aquest dijous. A l'amenaça de retirar el FLA s'hi suma ara la d'un possible enviament de 'homes de negre' a la Generalitat.

Montoro ha explicat que la Generalitat es va comprometre amb Hisenda a complir un determinat pla d'ajust de control del dèficit públic que, segons ha subratllat, no inclou cap partida de despesa destinada a la possible celebració d'un referèndum. Des del punt de vista de Montoro, destinar despesa a aquest fi seria interpretat com un incompliment del citat pla d'ajust que podria desencadenar les mesures coercitives previstes a la llei d'estabilitat pressupostària.

Aquestes mesures coercitives -que repliquen les existents a la Unió Europea per als estats membres-inclouen la possible imposició d'una multa de fins al 0,2% del PIB, així com l'enviament d''homes de negre' per intervenir la gestió econòmica de l'administració.

El diputat del PDCat Antoni Postius ha acusat Montoro d'agitar la "política de la por" a l'afirmar que, "si no passem per l'adreçador', ens tancaran l'aixeta". El diputat independentista ha definit els anuncis de Montoro com "una nova agressió contra els serveis públics de Catalunya" i ha ratificat la fermesa de l'actual Govern de seguir endavant amb els plans de l'1-O.

El diputat d'En Comú Podem Xavi Domènech ha acusat Montoro d'activar mesures "estúpides" pròpies d'"un escenari de guerra" que, des del seu punt de vista, constitueixen "una irresponsabilitat política".

Montoro, per la seva banda, ha explicat que les mesures adoptades pel Govern tenen com a objectiu últim garantir la prestació de serveis públics a Catalunya. "Els serveis públics a Catalunya no estan en perill, ni el pagament a proveïdors, precisament perquè l'Estat és el seu garant", ha dit.

Compliment setmanal

El ministre d'Hisenda ha dit que, fins ara, el Govern català no ha comès cap incompliment de les mesures de control reforçades al mes de juliol. Segons ha revelat Montoro, el conseller d'Hisenda de la Generalitat, Oriol Junqueras, i cada un dels membres de la Generalitat estan complint de forma rigorosa des de mitjans de juliol amb la nova obligació de certificar setmana rere setmana que no s'apliquen fons per a organització del referèndum de l'1-O.

Notícies relacionades

"Fins ara no hi ha hagut cap incompliment d'aquestes condicions", ha dit Montoro. A més, "fins ara, ho han complert rigorosament".

"Els mateixos que diuen que votaran l'1-O són "els mateixos que diuen que no estan gastant res en això a través de cap organisme. Ells deuen saber per què ho diuen. Nosaltres només podem dir que no s'està destinant cap euro a això, i no sé com es poden fer unes eleccions sense pressupost", ha raonat el ministre amb certa ironia.