EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El PSOE rectifica després de suggerir que recolzaria la retirada de les urnes

Margarita Robles advoca per una comunicació constant entre Sánchez i Rajoy

El PP demana al líder socialista que el seu suport a l'Executiu sigui "durador"

2
Es llegeix en minuts

Incendi involuntari al PSOE. La portaveu socialista al Congrés dels Diputats, Margarita Robles, ha rectificat unes declaracions en què suggeria que el seu partit estaria d'acord amb retirar les urnes a Catalunya per evitar l'1-O. "S'haurien de retirar les urnes", ha assenyalat a primera hora del matí en una entrevista a Onda Cero en què ha compromès el suport del PSOE al Govern en la seva posició respecte a Catalunya. 

Quan ha arribat al Congrés, la portaveu ha matisat les seves paraules. Ha explicat que es referia a "una qüestió purament jurídica". Ha destacat que confia que "aquesta situació no arribi a produir-se perquè actuï la política i hi hagi diàleg".  Robles ha subratllat que en la seva anterior reflexió només reflexionava des d'una argumentació jurídica. 

La portaveu ha criticat que l'única estratègia del president del Govern, Mariano Rajoy, sigui respondre mitjançant la via judicial a les diferents iniciatives secessionistes i que no hagi encapçalat "cap altra mesura".

Comunicació constant entre Sánchez i Rajoy

Respecte a la llei de transitorietat que pretén aprovar-se al Parlament autonòmic abans de l'1-O, la portaveu socialista considera que és "un nyap esperpèntic" i que el secretari general del seu partit, Pedro Sánchez, i Rajoy han de mantenir línia de comunicació davant l'"enorme gravetat del que està passant a Catalunya".

"Ells poden treure les urnes, però des del punt de vista jurídic no té cap valor", ha expressat Robles, que a més ha recordat que els organitzadors de la consulta independentista del 9-N del 2014 van ser condemnats9-N, i que el Tribunal Constitucional ja ha afirmat que la utilització de diner públic "per a certs actes que es volen fer l'1-O" constituiria un delicte de malversació de fons. "Si existeix comissió de delicte, s'hauran de retirar les urnes", ha afegit.

El PP demana un suport "durador"

El vicesecretari general de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha demanat aquest dimarts a Pedro Sánchez que el suport que aquest dilluns va expressar a Mariano Rajoy, davant el desafiament independentista a Catalunya, sigui "durador" i impliqui evitar propostes unilaterals abans de l'1 d'octubre. 

En una entrevista a 'RNE' ha assegurat que no només confia que aquest suport de Sánchez sigui real sinó que desitja que sigui així perquè la "immensa majoria" dels ciutadans consideren convenient que en aquest assumpte els partits constitucionalistes caminin "de la mà i de forma coordinada" al marge de les seves diferències ideològiques.

Per tant, considera que entre el PP i el PSOE "no hi hauria d'haver cap fissura" davant l'independentisme, i va precisar en aquest punt que desitja que el suport de Sánchez sigui no només verdader sinó "durador", perquè fins ara "els dies parells" estava amb el Govern i "els senars parlava de l'Espanya plurinacional".

"Avui hi ha suport", va prosseguir, però el PSOE té previst presentar en pocs dies "mesures unilaterals que no estan consensuades", en clara referència a la proposta de reforma de la Constitució que volen començar a abordar al setembre, abans de la consulta prevista per a l'1 d'octubre. 

Notícies relacionades

El suport de Sánchez a Rajoy és "molt positiu", va dir Maroto, però "seria encara molt més positiu que fos durador d'aquí a l'1 d'octubre".