EL REPTE INDEPENDENTISTA

PSOE i C's s'alineen amb Rajoy en un front comú contra l'1-O

El Govern lamenta que les tesis "radicals" d'ERC i la CUP hagin guanyat les de Puigdemont

L'Executiu assegura que la llei de la transitorietat no s'aprovarà mai

jgblanco39188848 madrid 06 07 2017 el presidente del gobierno  mariano rajoy 170706112510

jgblanco39188848 madrid 06 07 2017 el presidente del gobierno mariano rajoy 170706112510 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

Els partits autodenominats constitucionalistes responen a l'envit de la Generalitat amb un front comú. PSOE i Ciutadans han mostrat aquest dilluns el seu suport al Govern per frenar el procés al donar-se a conèixer la determinació de Junts pel Sí i la CUP d'aprovar la llei de transitorietat abans de l'1-O.Junts pel SíCUP 1-O.

L'anunci va arribar amb el president del Govern a la cimera del G-4 (França, Alemanya, Itàlia, Espanya) a París. Tot i així, abans de reunir-se amb els seus homòlegs, Mariano Rajoy va conversar amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que li va traslladar el seu suport a les mesures “proporcionals i eficaces” que prengui l'Executiu. 

Els dos dirigents van acordar obrir un “front comú” per frenar el desafiament independentista i desarticular tots els passos cap al referèndum que faci la Generalitat. A la tarda, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va contactar també amb el número dos de Ciutadans, José Manuel Villegas, per analitzar l'escalada de tensió entre l'Estat i la Generalitat i els escenaris que s'obren a partir d'ara.

Puigdemont, “rendit”

El Govern considera que el triomf de les tesi "radicals" d'ERC i la CUP s'han imposat sobre les més moderades del PDECat i al·leguen que la Generalitat “s'ha rendit”. Al conèixer la decisió dels partits al Govern, fonts de l'Executiu van concloure que no queda “ni un mínim de seny” en la principal institució catalana.

El Govern assegura que la llei de transitorietat “mai entrarà en vigor” ja que es recorreran tots els intents independentistes de trencar amb Espanya.

Suport sense concrecions

L'Executiu, PSOE i Ciutadans coincideixen a recolzar mesures que frenin l'1-O, però no van confirmar en què cristal·litzarà aquest front comú o si es promourà alguna declaració simbòlica de suport al Govern davant l'independentisme.

Resulta obvi que les tres forces polítiques visibilitzaran aquesta posició comuna, però no han avançat detalls.

El PSOE destaca el seu “rebuig frontal al que suposa un engany i un desafiament", en paraules del seu portaveu, Óscar Puente, en roda de premsa en la seu madrilenya de Ferraz.

El PSOE entén que la defensa de la legalitat pot fer-se des del diàleg polític, que al seu parer és més necessari que mai davant la "gravetat" de la situació. 

La líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimadas, es va alinear amb el Govern a l'assenyalar que la llei de transitorietat “no s'aprovarà mai”, va augurar la “fi del processisme” i la convocatòria d'eleccions autonòmiques.

Els líders de Podem i En Comú Podem, Pablo Iglesias i Xavier Domènech, que van sopar dissabte amb el vicepresident, Oriol Junqueras, no es van pronunciar sobre la decisió de Junts pel Sí i la CUP d'aprovar la llei de transitorietat abans de l'1-O. El partit morat no va celebrar una executiva que el divendres estava prevista i els comuns van retirar una convocatòria davant la premsa.

Notícies relacionades

Les posicions de tots els grups s'evidenciaran, en qualsevol cas, aquest dimecres en el ple extraordinari al Congrés, en què Rajoy haurà de passar comptes del 'cas Gürtel'.

Fonts de la Moncloa afirmen que el més previsible és que l'Executiu recorri al Tribunal Constitucional (TC) la llei de transitorietat no immediatament, sinó quan comenci a ser tramitada al Parlament, de la mateixa manera que va fer amb la llei del referèndum, a final de juliol.