CONSEQÜÈNCIES DE L'ATEMPTAT

Interior advoca per revisar el control de la compra d'explosius

Zoido reconeix que ha pogut faltar "algun control" però insisteix en la "bona col·laboració" policial

El ministre involucra els policies locals en la lluita contra el terrorisme gihadista

20170828 jlr 4853

20170828 jlr 4853 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, sap que encara queda molt per investigar en relació amb els atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp). I no sols pels atacs en sí, sinó pel que fa a com es va poder passar per alt una cèl·lula terrorista, que fins i tot va ser capaç de canviar d'objectiu, quan va perdre part dels seus membres a l'esclatar els explosius que manipulava. Tot i que creu que encara no és el moment de parlar-ne, aquest dilluns ha admès que "ha pogut faltar algun control" si els terroristes van comprar 500 litres d'acetona -necessària per crear l'explosiu de l'Estat Islàmic, conegut com 'mare de satán'- sense que saltés cap alarma.

Zoido va insistir, a la Cope, en la "coordinació lleial des del primer moment" que ha existit entre Govern i Generalitat i en la "bona col·laboració" que han mantingut els Mossos d'Esquadra, que van liderar les indagacions, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. "Sempre quedará algun serrell per tractar, però aquest no és el moment d'aprofundir-hi, aquest és per aprofundir en la unitat", va afegir.

El ministre va menystenir la denúncia del sindicat policial SUP i de l'AUGC de la Guàrdia Civil sobre el suposat aïllament dels dos cossos en la investigació dels atemptats, que hauria fet que fossin exclosos pels Mossos del xalet d'Alcanar (Montsià) on es preparaven els explosius. Aquest extrem va ser negat rotundament pel major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, a Catalunya Ràdio, que, a més, va lamentar que "gran part de la informació que afecta a Catalunya no passa de Madrid" cap a Catalunya. "No flueix", va apuntar, en referència a les comunicacions internacionals, en què el contacte és capitanejat per la Policia.

Cap radicalització

En el cas de la cèl·lula de Ripoll sembla que poca cosa hauria canviat. El considerat líder, l'imam Abdelbaki es Satty, mort a Alcanar, mai va donar signes de radicalització. El ministre va explicar que s'habían rastrejat les xarxes socials buscant aquesta informació que ha permès la detenció de gairebé 200 presumptes gihadistes des que es va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista, i que no s'ha trobat res que afectés cap dels membres de la cèl·lula. 

Es Satty va ser condemnat a quatre anys de presó per tràfic d'haixix el 2010 i va evitar l'expulsió. Cinc anys abans havia estat involucrat en una investigació per terrorisme, en què se li atribuïa la falsificació de documentació per a gihadistes, però ni va arribar a ser jutjat en l'operació Chacal, on els acusats van acabar sent absolts per haver-se iniciat la investigació amb escoltes no autoritzades judicialment. Ni llavors ni en els controls que se li van fer a la presó va donar símptomes de radicalització, va precisar el ministre.

Notícies relacionades

Va destacar com la cèll·lula va canviar sobre la marxa d'objectius: d'"algun monument emblemàtic de Barcelona", sense voler citar la Sagrada Família, "perquè la repercussió internacional fos més gran", a conduir una furgoneta contra la multitud.

Viatge al Marroc

Per evitar que els gihadistes tornin a atemptar a Espanya, el ministre de l'Interior viatjará aquest dimarts al Marroc, on s'ha detingut tres persones que podrien estar relacionades amb els atemptats. Aquest dilluns es va reunir amb el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Abel Caballero, perquè les policies locals s'impliquin en la lluita contra el terrorisme. Tots dos van coincidir en la importància de les juntes locals de seguretat per determinar la millor actuació de cara a concentracions de persones amb motiu d'esdeveniments o festes patronals.