ATEMPTATS A BARCELONA

La cèl·lula esperava que s'assequés l'explosiu per atemptar contra la Sagrada Família

Houli Chemial assegura que volien atacar esglésies i monuments a la nit perquè li agrada a l'islam

El ferit a Alcanar ho va dir als Mossos en la seva segona declaració de les sis que va prestar

zentauroepp39768984 barcelona 22 08 2017 vigilancia en sagrada familia despu s d170823140420

zentauroepp39768984 barcelona 22 08 2017 vigilancia en sagrada familia despu s d170823140420
zentauroepp39769000 barcelona 22 08 2017 vigilancia en sagrada familia despu s d170823140437
zentauroepp39747959 imatge general de la missa celebrada a la sagrada fam lia aq170820103010

/

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Madrid

La persona més pròxima als terroristes de Ripoll era Mohamed Houli Chemial. Per això era amb ells quan va esclatar el xalet d'Alcanar, però no ho devia ser tant per córrer la mateixa sort que l'imam Abdelbaki Es Satty, mort en l'explosió. Per això la seva declaració davant els Mossos, que ahir va ratificar davant el jutge de l'Audiència Fernando Andreu, és tan important. En la seva declaració afirma que els seus amics li van dir que els explosius per atemptar contra monuments i esglésies, entre els quals només va citar la Sagrada Família, no estaven preparats perquè s'havien d'assecar.

Va explicar que li havien dit que per a l'islam destruir monuments està bé, i que ell és un ignorant de l'islam i no sabia si era així. Segons la seva declaració, li van dir que els explosius no estaven a punt, perquè s'havien d'assecar abans de col·locar-los a les furgonetes. Fonts presents en la declaració asseguren que davant el jutge va ser una persona que es va limitar a respondre amb monosíl·labs o paraules soltes a les preguntes que li feien, dirigides a ratificar les declaracions que va fer als Mossos.

Els plans dels terroristes / periodico

Remissió de la causa d'Alcanar

Per la seva banda, el Jutjat d'Instrucció número 2 d'Amposta ja ha remès a l'Audiència Nacional les actuacions que va obrir després de l'explosió del xalet de la urbanització Montecarlo. Són les diligències obertes quan es pensava que l'incident es devia a una acumulació de gas o a un laboratori de drogues, per la forta olor d'acetona que hi havia.

Segons fonts de la investigació, aquest producte, usat per fabricar l'explosiu utilitzat per l'Estat Islàmic denominat 'mare de Satan', també es fa servir per tallar cocaïna, i per això és fàcilment comprensible que els primers agents que van anar al lloc de l'explosió el relacionessin amb drogues.

Cinturó explosiu real

L'explosió no es va vincular a l'atemptat de la Rambla fins que a la furgoneta que va causar 13 morts i més d'un centenar de ferits es va trobar la documentació de Houli, que estava ingressat a l'hospital de Tortosa.

Durant una segona inspecció del xalet, es va registrar una altra explosió, que va causar ferides als mossos i els bombers que hi participaven. Per això les tasques d'investigació s'estan desenvolupant amb molta cura i fins dimarts no es va descobrir entre la runa un cinturó d'explosius real, a diferència dels que portaven els terroristes abatuts a Cambrils i Subirats, que eren simulats i només pretenien causar el terror i provocar la paralització dels agents que els volguessin detenir. En el seu interrogatori, Houli va dir que des de feia dos mesos sabia que l'imam tenia intenció d'immolar-se, fet que ha resultat corroborat per l'última troballa.

En taxi a Ripoll

El jutge Fernando Andreu va enviar a la presó aquest dimarts els dos detinguts amb més participació en els atemptats: Houdi Chemial, que va ingressar a la d'Alcalá de Henares, i Driss Oukabir, a la de Soto del Real. Se'ls imputa integració en organització terrorista i assassinats i lesions terroristes, i al primer, també, dipòsit d'explosius i estralls.

Oukabir va llogar la furgoneta de la Rambla, però la investigació haurà de determinar la seva participació real en l'atemptat, perquè ell no va ser en cap dels atacs. Aparentment es va limitar a adquirir el vehicle perquè era necessari tenir més de 25 anys. El seu germà Moussa només en tenia 17 i els altres integrants de la cèl·lula tampoc arribaven a aquesta edat.

Notícies relacionades

La resolució va prorrogar la detenció de Salah El Karib durant 72 hores per comprovar la versió que va oferir que realitza compres a internet per a clients del seu locutori sense targeta de crèdit a canvi d'una petita comissió. Quan s'examini la documentació intervinguda, el magistrat decidirà quina mesura cautelar adopta.

Qui dimarts cap a les deu de la nit va quedar en llibertat va ser Mohamed Aallaa, que va agafar un taxi perquè el portés a Ripoll, a 647 quilòmetres de la capital. Aallaa va ser detingut quan es va presentar a la comissaria per informar que el cotxe que havia vist a la televisió després de l'atemptat de Cambrils estava al seu nom, però era del seu germà. Davant el jutge ho va justificar per l'assegurança. Va dir que era de Youssef, que es presumeix que va morir a Alcanar. Un altre germà seu, Said, va morir a Cambrils.