LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

PSOE i Podem rendibilitzen la seva nova sintonia a l'inici de curs

El PP es queda sol en contra que Rajoy comparegui dimecres per corrupció

La iniciativa conjunta de Sánchez i Iglesias obliga C's a posar-se de perfil

undefined39786889 madrid  24 08 2017   diputaci n permanente en el congreso de170824132330

undefined39786889 madrid 24 08 2017 diputaci n permanente en el congreso de170824132330 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

La tot just estrenada sintonia entre PSOE i Podem posa contra les cordes Mariano Rajoy. Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van aconseguir ahir el primer èxit tangible d’aquesta nova aliança, a l’aconseguir que el Congrés aprovés la compareixença del president del Govern central en un ple extraordinari la setmana que ve per explicar el finançament irregular del PP.

És la primera iniciativa parlamentària que han presentat de forma conjunta després de la tornada de Sánchez i demostra l’efectivitat de la pau en l’esquerra. La Diputació Permanent, òrgan que substitueix el ple fora dels períodes de sessions, va validar ahir la compareixença de Rajoy. Hi van votar a favor el PSOE, Units Podem, ERC, PDECat, Grup Mixt i els valuosos diputats del PNB, que van fer inclinar la balança. Els seus socis prioritaris, Ciutadans UPN, es van abstenir. El PP es va quedar sol defensant Rajoy.

Cap altre grup va voler donar un cop de mà al Govern, cosa que evidencia la fragilitat de les seves aliances i l’esforç que haurà d’implementar per teixir acords puntuals en cada iniciativa que porti al Parlament. La Diputació Permanent va aprovar, també, la compareixença de cinc ministres. Totes s’hauran de realitzar la setmana que ve, abans de l’1 de setembre. Fonts parlamentàries indiquen que, amb tota probabilitat, Rajoy compareixerà el dimecres 30.

Judici polític

Els populars denuncien que l’ofensiva orquestrada pels «nous aliats» no persegueix la corrupció, sinó perjudicar el PP. «És una estratègia d’assetjament polític per fer un judici polític, per fer fora el PP de les institucions», va criticar el coordinador general popular, Fernando Martínez-Maíllo. El dirigent va recordar que el Congrés ja té en funcionament una comissió d’investigació sobre el finançament il·legal del PP a la qual acudirà Rajoy.

"És una estratègia d'assetjament per fer un judici polític i treure el PP de les institucions”

Fernando Martínez-Maíllo

PP

La portaveu socialista, Margarita Robles, va reivindicar el control parlamentari i va reclamar a Rajoy “no escudar-se en les togues judicials per no explicar el que no va voler explicar a l'Audiència Nacional”.

“Que no s'escudi en les togues judicials. Que vingui i assumeixi les seves responsabilitats”

Margarita Robles

PSOE

Iglesias va agrair a Sánchez haver coordinat la iniciativa i la va justificar. “Quan [Rajoy] diu que no sap res, o bé mentia o, si no mentia, era enormement incompetent”, va opinar.

“Quan Rajoy diu que no sap res, o bé menteix, o bé és enormement incompetent”

Pablo Iglesias

Podem

Ciudadanos s'absté perquè considera que  la sessió a l'hemicicle beneficia Rajoy. “El format d'un ple només afavoreix el president del Govern, que és un bon parlamentari. Preferim el format inquisitiu de la comissió d'investigació”, va justificar el seu portaveu, Juan Carlos Girauta.

“El format d'un ple només afavoreix el president del Govern”

Juan Carlos Girauta

Ciutadans

ERC va insistir a reclamar, per maduresa democràtica, que la compareixença s'aprovés per unanimitat. El PDECat va assenyalar que la compareixença és “més necessària que mai”.

El PNB, que navegava entre el sí i l'abstenció, va decidir allunyar-se del PP.  “No serà el meu grup qui bloquegi aquesta iniciativa”, va assenyalar el portaveu penabista, Aitor Esteban.

Allau de comissions

La Diputació Permanent també va aprovar les compareixences de cinc ministres. Per unanimitat va tirar endavant la del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per explicar l'actuació del Govern en la vaga d'agents de seguretat de l'empresa Eulen a l'aeroport de Barcelona.  

També amb l'aval de tots els grups es va aprovar la compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per explicar la decisió del Govern de bloquejar el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) si la Generalitat destina finançament a l'1-O.

Per unanimitat, donarà també explicacions el ministre de Justícia, Rafael Catalá, cridat a comparèixer per detallar les errades en el sistema operatiu LexNet i la situació del periodista turc Hamza Yalçin. 

Notícies relacionades

 La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez relatarà el Pla Prepara. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, compareixerà per l'exaltació de la data de l'aixecament nacional en un aquarterament militar.

Finalment no es va votar la petició per cridar el ministre de Exteriors, Alfonso Dastis, per explicar el seu controvertit viatge privat a l'Equador perquè ja tenia una cita en comissió fixada per al setembre.