LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Rajoy, forçat a comparèixer al Congrés per explicar la caixa b del PP

El PNB anuncia que recolzarà la sol·licitud de PSOE, Units Podem, ERC i Grup Mixt

L'oposició rellança la seva ofensiva contra el Govern i demana explicacions a set ministres

undefined38871602 madrid 13 06 2017 politica mocion de censura   en la imagen 170804191739

undefined38871602 madrid 13 06 2017 politica mocion de censura en la imagen 170804191739

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Madrid

Final de les vacances per al president del Govern. El nou curs polític s'estrena aquest dijous en el Congrés, amb la reunió de la Diputació Permanent que aprovarà la compareixença de Mariano Rajoy en un ple extraordinari per explicar el finançament irregular del PP. L'èxit o fracàs de la proposta pesava sobre les espatlles del PNB, que va anunciar aquest dimecres que recolzarà la petició de PSOE, Units Podem, ERC Grup Mixt perquè ho considera "un acte de legítim control institucional”. La seva decisió inclina la balança perquè els vots de PP i C's no sumen suficient.

Rajoy haurà de comparèixer en un màxim de 15 dies. La reunió d'aquest dijous al Congrés fixarà la data, que, segons fonts consultades, previsiblement serà la setmana que ve, fora del període ordinari de sessions.

La sessió extraordinària té especial valor simbòlic, ja que l'oposició espera erosionar la imatge del cap de l'Executiu, encara que intueix que es parapetarà en el desconeixement, com va fer el juliol passat a l'Audiència Nacional.Audiència Nacional. Va ser després de la seva declaració judicial quan els grups van reclamar explicacions polítiques.

En qualsevol cas, la decisió del PNB demostra que, si bé està disposat a negociar mesures executives -com l'aprovació dels Pressupostos o la estiba-, manté distància en votacions simbòliques en les quals acostar-se a Rajoy le resulta un llast.

El seu pas evidencia que, també en el nou curs, el president haurà de seguir buscant aliats temporals en un Parlament que li és hostil i que, a més, ha mutat pels canvis en el lideratge del PSOE i en l'estratègia de Podem.

La vaga del Prat

Els plens ordinaris no comencen fins al 12 de setembre, però l'oposició revitalitza la seva ofensiva aquest dijous amb la petició de compareixences de set ministres. Entre elles, amb visos de prosperar, la del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, perquè doni explicacions sobre la vaga a l'aeroport de Barcelona.

El PSOE vol que expliqui si la privatització d'AENA comporta "retallades en drets laborals, salaris i condicions de treball" que han alimentat el conflicte. ERC i el Grup Mixt també han plantejat la mateixa compareixença i Units Podem ja ha anunciat que votarà a favor.

El FLA i el viatge de Dastis

Els partits també reclamen que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, vagi al Congrés a explicar la decisió del Govern de suspendre el pagament del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA)Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) en el cas que detecti que la Generalitat destina finançament als preparatius de l'1-O.

Notícies relacionades

L'oposició ha sol·licitat també la compareixença del ministre de Exteriors, Alfonso Dastis, pel seu polèmic viatge privat amb la seva família a l'ambaixada espanyola a l'EquadorEquador. Els grups negocien la possibilitat de retirar aquesta petició tenint en compte que Dastis ja té una intervenció fixada en la comissió del seu departament per al 4 de setembre.

La Diputació Permanent  votarà també les compareixences dels ministres de Justícia, Interior, Ocupació i Energia i Turisme.