Rufián també rebutja que el Rei encapçali la manifestació contra el terrorisme

Fachin considera que el monarca ha de donar "explicacions" abans d'anar a protestes contra el gihadisme

Podem critica les relacions exteriors del Rei però no comparteix que la CUP no vagi a la manifestació

zentauroepp36309608 gra356 madrid 16 11 2016 el nuevo secretario general de 161120111347 / Javier Lopez

zentauroepp36309608 gra356  madrid  16 11 2016   el nuevo secretario general de 161120111347
 

/

2
Es llegeix en minuts

El dirigent de Podem Ramón Espinar s'ha sumat aquest dilluns a les crítiques que la CUP ha llançat a les relacions exteriors de la Casa del Reidesprés dels atemptats gihadistes a la Rambla i Cambrils. El portaveu podemista al Senat ha mostrat la disconformitat de la seva formació amb els presumptes llaços entre el Rei i els "governs que emparen el terrorisme gihadista", si bé ha manifestat que no tindria "sentit" que Felip VI no "s'hi impliqués" després de la situació creada. 

En una entrevista a RNE, Espinar ha manifestat que no comparteix "una política exterior que manté una retòrica molt bel·ligerant amb el terrorisme gihadista però té relacions amb governs que l'emparen", però ha demanat, en al·lusió a la CUP, que es traslladi un missatge d'"unitat".

Els cupaires van amenaçar diumenge amb trencar la imatge d'unitat que es pretén demostrar en la manifestació del dissabte que ve als carrers de Barcelona a l'avisar que es plantegen no secundar la marxa si hi van el Rei o Mariano Rajoy. La diputada anticapitalista Mireia Boya va reclamar al cap de l'Estat que no assisteixi a la protesta i va defensar que sigui la societat, i no les autoritats, el que encapçalin la manifestació. Enmig de la polèmica, la Zarzuela encara no ha confirmat si el Monarca hi assistirà. 

Crítiques a la CUP

Tot i això, la postura de la CUP ha rebut crítiques, entre elles les del president Carles Puigdemontque ha considerat que el partit anticapitalista s'equivocaria si finalment no va a la gran marxa contra el terrorisme. Per part del Govern central, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha assegurat que li sembla "lamentable" que una formació "radical i extremista" faci una "utilització política" de la protesta, mentre que el delegat de l'Executiu a Catalunya, Enric Millo, ha instat els cupaires a un "autoexcloure's" de la "unitat". També la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha reclamat que no hi hagi "cap tipus de politització".

Per contra, el líder de Podem, Albano-Dante Fachin, s'ha alineat en certa manera amb la CUP a l'assenyalar que Felip VI hauria de donar explicacions abans d'assistir a manifestacions. 

Notícies relacionades

També Joan Tardà ha compartit que la marxa ha de ser del "poble" català, tant dels que són independentistes com dels que no ho són.

Enmig de la polèmica, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha assenyalat que "en principi" no té previst anar dissabte a Barcelona perquè "no ha rebut cap invitació" per part de l'ajuntament de Barcelona o la Generalitat, els convocants de la marxa.