TERROR GLOBAL

Rajoy: "Tot Espanya sent el dolor de Barcelona"

El Govern decreta tres dies de dol oficial per l'atemptat a la Rambla de Barcelona

abertran39373100 gra117 madrid  20 7 2017   el presidente del gobierno  maria170720133602

abertran39373100 gra117 madrid 20 7 2017 el presidente del gobierno maria170720133602 / Diego Crespo

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

Per separat. Un, Carles Puigdemont, a les 21 hores, i l'altre, Mariano Rajoy, bastant després de la mitjanit. Escortat pels crespons negres de les banderes catalana, espanyola i europea a la delegació del Govern a Catalunya, Rajoy ha fet una declaració institucional en què ha freqüentat l'ús del concepte ‘unitat’. Nacional, territorial i davant el terrorisme. “Tot Espanya es commou amb el mateix sentiment que es viu aquí”.

El president ha traslladat “la solidaritat de tot Espanya” abans de recordar que Barcelona és l'última incorporació a la llista maleïda de ciutats europees que han sigut atacades pel terrorisme gihadista. Un recompte que el president del Govern ha començat a Madrid, en referència a la matança ferroviària de l'estació d'Atocha el 2004.

Rajoy ha expressat la “proximitat de la nació espanyola” que s'expressa en els tres dies de dol oficial decretats i que mantindrà a mig pal “la bandera nacional als centres públics i als vaixells de l'Armada”.

També ha recordat que “Espanya ha patit en altres ocasions la urpada absurda del terrorisme”, en referència a l'ETA, i ha afirmat que la lliçó que s'extreu d'aquesta època és que a la barbàrie “se la venç des de la unitat i amb mesures policials, judicials i ajuda exterior”.

Rajoy ha mostrat l'agraïment per les mostres de suport rebudes des de tot el món: “Espanya, i concretament Barcelona, rep ara el carinyo que, en altres ocasions, els espanyols han demostrat per altres ciutats atacades".

Comunicació amb Puigdemont

En l'aspecte purament polític, el cap de l'Executiu espanyol ha revelat que ha mantingut diverses converses amb el president Puigdemont en què li ha ofert tot el suport per socórrer les víctimes i perseguir els assassins.

Notícies relacionades

Abans de la declaració, Rajoy s'ha reunit amb els comandaments de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. ¿I els Mossos? Fonts del Govern han dit que la comunicació ha sigut fluida.

Minut de silenci

Rajoy assistirà aquest divendres, al migdia, al minut de silenci convocat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la ‘zona zero’ barcelonina, la plaça de Catalunya.