PSOE-Podem: la moció de la discòrdia

Els dos partits es tornen a esbatussar per la censura a Rajoy després de la seva aliança a Castella-la Manxa

echepuente

echepuente

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Dijous van firmar la seva aliança al Govern de Castella-la Manxa i ahir van tornar a desenterrar la destral de la discòrdia arran del mecanisme per expulsar Mariano Rajoy de la Moncloa. Per boca del seu secretari d’organització, Pablo Echenique, Podem va anar un pas més enllà en el #pressingPSOE perquè s’avingui a impulsar una nova moció de censura contra el líder del PP com més aviat millor, a la qual cosa els socialistes, a través del portaveu de la seva executiva federal, Óscar Puente, van replicar que aquest mecanisme continua condemnat al fracàs perquè hi ha un «problema aritmètic».

«Si fos per nosaltres, [la presentació de la moció de censura] seria tot just començar el curs. La urgència la viu la gent que ho passa malament», va subratllar Echenique en declaracions a Europa Press. De discrepàncies sobre aquesta fórmula sempre n’hi ha hagut, però després del pacte castellanomanxec han tornat a aflorar el sarcasme i els retrets. «La confiança triga molt a construir-se i molt poc a trencar-se», va advertir el dirigent morat després de valorar alguns canvis en el «nou PSOE». «Vull pensar que no es plantegen una estratègia d’estar-ho allargant indefinidament», va afegir.

Notícies relacionades

«Doncs jo li preguntaria a Echenique si representa el PDECat, ERC i el PNB», li va respondre Puente poc després. El dirigent socialista va criticar al secretari d’organització de Podem que parli en nom d’altres forces i va voler deixar clar que el seu partit no buscarà el suport dels independentistes a una moció de censura mentre el seu objectiu sigui precisament el de la ruptura de Catalunya amb la resta d’Espanya. El PSOE prefereix centrar-se al setembre a impulsar la reforma constitucional, encara que tampoc està aconseguint recopilar gaire suport: Ciutadans es va mostrar ahir disposat a parlar, però no abans de l’1-O i amb unes prioritats molt diferents.

I el PP en fa mofa

I el PP en fa mofaPer la seva banda, el PP continua traient suc de la falta d’entesa a l’esquerra. El seu vicesecretari de política social i sectorial, Javier Maroto, va afirmar que no temia cap aliança entre PSOE i Podem com a alternativa al PP perquè «ja ha fracassat tres vegades», tant per evitar que Rajoy fos president del Govern com en la moció de censura plantejada per Podem. «Tenen els mateixos diputats que fa un any i mig. No els surt la jugada i no hi ha cap alternativa seriosa al PP», va subratllar.