EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA
Les joventuts i el procés
Les organitzacions juvenils exhibeixen amb més contundència i entusiasme que els partits els seus posicionaments a favor o en contra de l'1-O
zentauroepp39640106 combo de los lideres de las nuevas generaciones de los parti170811110537
Les joventuts dels partits polítics, o les organitzacions juvenils integrades en les seves candidatures, sempre s'han caracteritzat per defensar els seus postulats sense tants embuts ni pal·liatius com hi pot haver a les tribunes institucionals. I la seva anàlisi al voltant del procés i el referèndum unilateral de l'1-O no en podia ser una excepció. Entre els seus objectius, treballar per la mobilització en un sentit o altre i vetllar perquè els seus representants al Parlament no retrocedeixin ni un pas.
A un mes i mig del referèndum anunciat, els grups juvenils independentistes ja han emprès la seva campanya per fomentar el vot pel 'sí'. A diferència dels seus respectius a la Cambra catalana, la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) han rebutjat fer-ho en una aliança, encara que coincideixen en actes i xerrades sobre el referèndum.
El líder de les JERC, Pau Morales, assegura que és "imprescindible" mantenir relacions "cordials" amb totes les organitzacions independentistes, encara que assenyala que els és "més útil que cada una es dirigeixi al seu entorn a partir del seu projecte social". Això sí, coincideix amb el secretari general de la JNC, Sergi Miquel, a respondre com un sol bloc "davant les amenaces de l'Estat".
Arran, per la seva part, ha presentat la seva campanya amb la resta d'organitzacions de l'Esquerra Independentista, entre les quals figura la CUP, i ha apel·lat a la implicació dels joves per garantir l'1-0.
Els Joves d’Esquerra Verda (JEV) encara no han decidit el seu paper en l'eventual referèndum i demanen més diàleg per aconseguir una consulta vinculant, mentre que la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) i Ciutadans no se senten "cridats" a les urnes. Els representants de les tres organitzacions mantenen que els resultats "no es podran considerar vàlids" ja que la de l'1 -O és una consulta "sense garanties". Per un altre costat, les Noves Generacions del PP consideren que en la data anunciada per l'Executiu de Carles Puigdemont s'estarà cometent un "delicte" en forma d'"espectacle televisiu".
Els independentistes asseguren que la clau de l'èxit de les seves campanyes està a debatre les demandes a posar sobre la taula en un eventual procés constituent si guanya el 'sí'. Pels contraris a la ruptura és l'hora d'acabar amb el procés i de parlar del que preocupa als joves.
"Vam aconseguir que CDC fos independentista"
El secretari general de la JNC, Sergi Miquel. /
S'enorgulleix que la seva organització juvenil va aconseguir que Convergència apostés el 2012 per la creació d'un Estat propi i deixés enrere les reclamacions de més autogovern pròpies de l'era dels Pujol. "Vam aconseguir que CDC es declarés independentista", reivindica Sergi Miquel, secretari general de la JNC. Per a la seva organització, la independència "mai ha sigut una cosa accessòria, sinó el pal sobre el qual construir", i admet que això generava tensions entre el partit i les seves joventuts, discrepàncies que s'han anat llimant amb el temps. El líder d'aquests joves nacionalistes, confia que "la història arribarà algun dia" per als independentistes i, de moment, es prepara per anar a les urnes l'1-O "com un ciutadà qualsevol".
Miquel també és diputat al Congrés i té clar que les seves obligacions a Madrid no s'acaben el primer d'octubre: "El que hem de fer l'endemà és buscar complicitats per facilitar la gestió dels resultats. Dir que ens en anem és molt potent a nivell internacional, però hem de negociar", argumenta, i afegeix que el 2 d'octubre "no naixerà un país sinó que començarà la creació d'un país".
"Ens hem preparat per a això tota la vida"
El portaveu nacional de les JERC, Pau Morales. /
El seu convenciment pel 'sí' subjeia molt abans que l'anunci de la pregunta del referèndum: "Fa tants anys que som independentistes que ens hem preparat per a aquest moment tota la vida", assevera Pau Morales, portaveu nacional de les JERC. La seva organització ja ha iniciat la seva campanya per aconseguir "el vot massiu" a les urnes l'1-O i ho ha fet sense estelades ni al·legats patriòtics: "Debatrem per decidir sobretot el que ens afecta com a joves, però no mostrarem símbols. De banderes no es menja", justifica Morales.
Pel membre de les joventuts d'ERC el dilema només es pot resoldre amb vots. "Els que volen superar el règim del 78 tenen dues opcions: resignar-se i esperar o passar per sobre de les pors i les prohibicions i avançar com a país", planteja, i ho contraposa a un Estat que, segons ell, "boicoteja i assetja" Catalunya. Per contra, defensa que el Govern català "va a totes" i destaca el paper de les entitats sobiranistes a l'empènyer la mobilització als carrers. "Aconseguirem un procés de canvi real, la ciutadania no acceptaria una transició com l'espanyola a aquestes altures", assegura.
"Disfrutaré d'un diumenge qualsevol"
El delegat de Joves de C a Catalunya, David Mejía. / C /
"Segurament no sortiré de casa. Estaré disfrutant d'un diumenge qualsevol amb la meva família i sense cap altra preocupació que veure quines seran les reunions que tindré el dilluns següent", augura el diputat de Ciutadans al Parlament, David Mejía, quan s'imagina la seva activitat durant l'1-O. Sobre els preparatius per a la celebració del referèndum, considera que el Govern català "està perdut" i li reclama que "destini els recursos de la consulta a solucionar els problemes reals dels joves", al mateix temps que condemna que "faci set anys que parla del procés".
"Hi ha incertesa i inseguretat perquè la Generalitat ens està portant a un carreró sense sortida. Ni ells mateixos saben quina direcció prendre", afirma, i critica que "es posi en perill la convivència entre els catalans i la feina dels funcionaris". "Només hi ha una legalitat, la del nostre país, que és Espanya", llança al bloc sobiranista. També defensa, davant l'anunciada tramitació de les lleis de desconnexió al Parlament, que la justícia hi intervingui. En la línia que manifesta el seu partit, manté que la convocatòria d'eleccions "és l'única sortida per parar la roda del hàmster processista".
"No ens sentim cridats a l'1-O"
El primer secretari general de la Joventut Socialista de Catalunya (), Pol Gibert. /
"Hi ha un problema d'encaix innegable, però la solució que hi ha sobre la taula és saltar-se la llei", denuncia el primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), Pol Gibert. En la seva opinió, l'actuació del Govern català és un "despropòsit". "Les anades i vingudes constants de l'Executiu només evolucionen cap a la divisió de la societat", manté Pol Gibert.
En aquest sentit, l'1-O és una data que "preocupa" a la seva organització: "No ens sentim cridats a un referèndum que no està convocat i que no té cens ni punts de votació", argumenta, alhora que es pregunta "si es pot obligar a algú a presidir una mesa electoral quan el referèndum no compleix amb la legalitat". Segons el també diputat al Parlament "no es pot perdre més temps xocant contra un mur", i per això demana negociació i diàleg als dos Executius per abandonar la via judicial i buscar una solució política.
Gibert resol que és el moment de reformar la Constitució i començar a seure a parlar d'universitats, ocupació, vivenda i infraestructures. "Ningú garanteix que un país independent seria d'esquerres", conclou.
"No valorem els resultats com a vàlids"
La coordinadora nacional de Joves d'Esquerra Verda (JEV), Montserrat Mompió. / D /
La coordinadora nacional de Joves d'Esquerra Verda (JEV) posa el fre i, encara que defensa que "hi ha una necessitat de la societat catalana perquè es compleixi el dret a decidir", el plantejament de l'1-O no la convenç. "No podem tenir presses. És una improvisació que no deixa clar el seu objectiu ni els passos a seguir", explica Montserrat Mompió.
Per això, assegura que l'organització que representa "no reconeixerà els resultats de l'1-O com a vàlids" perquè "és un referèndum sense garanties". En aquest sentit, defensa que "s'ha de seguir pressionant l'Estat i seguir acumulant reconeixement internacional", buscant aliats a l'Estat i a la resta d'Europa. "És més lent del que alguns voldríem, però es necessita més diàleg i més consens", manté.
Per Mompió, és clar que el referèndum anunciat "no resoldrà el problema polític", i denuncia que "Junts pel Sí i la CUP hagin donat una puntada cap endavant que empetiteix l'espai que hauria de ser ampli i apel·lar al 80% de les persones que volen decidir". De moment, la seva organització no ha decidit quin paper jugarà l'1-O -ho debatran al setembre-, però descarta una "campanya participativa" a les urnes i pronostica una possible mobilització.
"Ara el TC és més necessari que mai"
El coordinador del club juvenil del PPC, Carlo Angrisano. /
Per al coordinador de les Noves Generacions del PPC l'1-O serà "un dia qualsevol". Carlo Angrisano dinarà amb la seva família i avançarà les tasques de la universitat. Assegura que el referèndum previst és un "delicte en forma d'espectacle televisiu" orquestrat per la "tribu" que dibuixa Karl Popper, que, segons ell, conformen el PDECat, ERC i la CUP: "La tribu és el perill més gran per al progrés perquè vol dir que no estem en una societat democràtica, sinó que hi ha un líder que pren les decisions i la societat s'allibera de fer-ho", relata citant el filòsof liberal.
"Només vaig a votar quan hi ha una votació real, i aquesta no ho és", reitera el membre de Noves Generacions, i lamenta que els sobiranistes "no entrin en raó". "És un moment polític molt dur perquè s'està jugant amb la sensibilitat i els sentiments de les persones a consciència que això no anirà enlloc", manté, i condemna que s'estigui instal·lant "un clima de tensió a Catalunya, si pot ser de violència del costat independentista", perquè aquests "busquen que se'ls martiritzi". "No hi ha res que els faria més feliços que ser detinguts", assegura Angrisano. Davant aquestes consideracions, defensa que "ara el Tribunal Constitucional (TC) és més necessari que mai".
"Amb l'1-O no s'acaba el procés sobiranista"
La portaveu d'Arran, Mar Ampurdanès. /
"El referèndum, si guanya el 'sí', no comporta de facto un canvi en les condicions de la classe treballadora sinó que serà el procés constituent el que recollirà les seves aspiracions", explica la portaveu de l'organització juvenil Arran, que pertany al moviment de l'Esquerra Independentista del qual també forma part la CUP.
Notícies relacionades"L'1-O no s'acaba el procés, sinó que ha de començar una etapa de mobilització", incentiva Mar Ampurdanès, que desconfía que les institucions catalanes acatin el resultat de les urnes: "Fa falta organització als carrers perquè la Generalitat no faci un pas enrere. Com més es dilati l'aplicació dels resultats més fàcil és que surtin excuses o discursos que disculpin la seva no aplicació", argumenta, encara que defensa que "si el poble està convençut, això no té fre". Ampurdanès considera que els joves han de ser la "punta de llança" i avisa el Govern català que, segons ells, "no exercir el mandat popular és realment antidemocràtic, més que desacatar una llei espanyola".
Arran considera que "l'Estat és irreformable" i que l'1-O és una "oportunitat per donar contingut a la paraula 'democràcia', un dia en què la gent surti al carrer, participi i es faci seva la política".
Referèndum a Catalunya PDECat Junts pel sí Catalunya Sí que es Pot Ciutadans CUP PPC ERC - Esquerra Republicana de Catalunya PSC PSC Independència de Catalunya Arran
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Informe La majoria dels inquilins no esperen poder comprar mai
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol